Uite ce poţi face dacă ai picat Bacalaureatul

Ultima actualizare:

    Absolvenţii de liceu şi de facultate sunt aşteptaţi la sediile agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru a se înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă
Absolvenţii de liceu şi de facultate sunt aşteptaţi la sediile agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru a se înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

Elevii care au picat examenul de Bacalaureat se pot înscrie la o şcoală postliceală, unde vor învăţa o meserie, pot urma cursuri de formare profesională organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau se pot înscrie pentru a primi indemnizaţia de şomaj.

Absolvenţii de liceu şi de facultate sunt aşteptaţi la sediile agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru a se înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă(ANOFM) acordă o serie de servicii şi stimulente atât absolvenţilor cât şi societăţilor care încadrează persoane proaspăt ieşite de pe băncile şcolii.

Absolvenţii care se înregistrează în evidenţele ANOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de: servicii gratuite de mediere a muncii, informare şi consiliere profesională, servicii gratuite de formare profesională sau de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei afaceri proprii.

Absolvenţii care reuşesc să se angajeze primesc şi stimulente financiare

Totodată, absolvenţii care reuşesc să se angajeze primesc şi stimulente financiare: prima de încadrare ca absolvent – 500 lei; prima de încadrare (dacă se angajează la o distanţă mai mare 50 km de localitatea de domiciliu -doar dacă este și beneficiar de indemnizaţie de şomaj); prima de instalare (dacă se încadrează într-o localitate alta decât cea de domiciliu şi urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul stabil -doar dacă este şi beneficiar de indemnizaţie de şomaj).

În cazul în care încadrarea în muncă a absolvenţilor are loc în perioada în care este acordată indemnizație de şomaj, angajatul primeşte o sumă lunară egală cu indemnizaţia de somaj la care ar fi avut dreptul până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu ar fi avut loc încadrarea în muncă.

De asemenea, în sprijinul absolvenţilor, potrivit Legii nr. 76/2002, se acordă subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi în interval de 12 luni de la absolvire, indiferent dacă sunt sau nu beneficiari de indemnizaţie de şomaj. Aceste subvenţii se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul de studii: 500 lei/lună pentru absolvenţii învăţământului profesional; 600 lei/lună pentru absolvenţii de liceu (cu sau fără bacalaureat), sau absolvenţilor de studii superioare fără examen de licenţă; 750 lei/lună pentru absolvenţii de studii superioare cu examen de licenţă. Subvenţia se acordă timp de 12 luni de la data semnării convenţiei, iar angajatorul este obligat să menţină raporturile de muncă sau de serviciu timp de 18 luni.

Dosarele se depun în 60 de zile de la absolvire

Totul este să depună la agenţiile de ocupare aflate pe raza de domiciliu un dosar la care să ataşeze diploma sau certificatul de studii, în original şi copie, actul de identitate, în original şi copie, certificatul de naştere, în original şi copie, actul medical din care să rezulte starea de sănătare şi faptul că persoana este aptă medical să exercite meseria în care doreşte să se califice. Actele se aduc la agenţia de ocupare a muncii de pe raza de domiciliu în maximum 60 de zile de la absolvirea unei forme de învăţământ acreditate.

Pot lua şomaj

Cine nu doreşte să înveţe o meserie, îşi poate depune direct dosarul pentru indemnizaţia de şomaj. Asta dacă nu realizează venituri mai mari de 500 de lei pe lună şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării.Ajutorul este de 250 de lei şi se acordă timp de şase luni. În tot acest timp, absolvenţii şomeri sunt obligaţi să-şi caute de lucru şi să nu refuze un job găsit de către cei de la forţele de muncă. De asemenea, actele trebuie depuse tot în termen de 60 de zile de la finalizarea şcolii. Dacă reuşesc să se angajeze înainte de a se încheia cele 6 luni de şomaj, absolvenţii vor fi răsplătiţi de stat cu o primă de 500 de lei şi vor beneficia de indemnizaţie până la finalul perioadei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net