Cererile pentru șomajul tehnic au început să fie depuse imediat ce autoritățile au dat drumul la procedură. Prima a fost înregistrată la miezul nopții, în noaptea de marți spre miercuri, de către o intreprindere familială, din Galați. Iată câte cereri au fost depuse în trei zile!


Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în perioada 1-3 aprilie, au fost depuse peste 22.000 de cereri, din partea a 505 pesoane fizice autorizate. În prima zi, 6.000, joi și vineri câte 8.000. Cele mai multe vin din București și Cluj. Totodată, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost îregsitrate, în trei zile, de la peste 25.000 de firme, care au suspendat contractele a 240.000 de angajați.

Cele mai multe vin din județul Cuj și sunt din industria prelucrătoare și horeca (hoteluri, restaurante și cafenele).

Au fost suspendate aproape 900.000 de contracte de muncă

Până acum, au fost suspendate 884.349 de contracte, iar autoritățile se așteaptă să se ajungă la un milion. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a atras atenția asupra faptului că înainte de a trimite cererile, angajatorii trebuie să înregistreze în Revisal suspendarea contractelor, iar pentru a-și ușura munca sunt sfătuiți să folosească pentru depunerea documentelor platforma aici.gov.ro.

Pe de altă parte, demnitarul a făcut apel la companii să solicite ajutor de la stat doar dacă au fost afectați cu adevărat de criza provocată de coronavirus și să nu se folosească de acest tertip doar ca să nu le plătească omenilor salariile.

În plus, a atras atenția că are în vedere să majoreze amenzilor în cazul muncii nedeclarte. În cazul de față, dacă angajatorii cheamă la muncă persoanele care sunt în șomaj tehnic.

 

 
 
Loading...