Unic în lume. Cum sunt transportate organele prelevate în România, după accidentul din Apuseni

Ultima actualizare:

    Avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit luni, 20 ianuarie
Avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit luni, 20 ianuarie

Accidentul din Munţii Apuseni în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, a lăsat echipele de transplant fără mijloace de transport.

Singurul avion în care încăpea echipa de transplant organele s-a prăbuşit şi medicii sunt astfel nevoiti să transporte organele prelevate cu avioane Tarom, şi astfel îşi fac programul prelevării în funcţie de orarul curselor. Dr. Victor Zota, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant  a vorbit pentru ziarulring despre acest lucru.

"Am mers cu aeronava SMURD de vreo trei-patru ori şi, în rest, le-am transportat cu TAROM. Pleacă echipa noastră cu o cursă de seară, la ora 21.00, şi se întoarce cu o cursă la 6.00, timp în care se face prelevarea acolo unde e: la Oradea, la Cluj, la Iaşi. Încep prelevarea la ora 3.00 şi clampează aorta la 5.00. Nicăieri în lume nu se transportă echipele şi organele cu avioane de pasageri. În mod normal, când te duci undeva să prelevezi, trebuie să fie mijlocul de transport la dispoziţia ta, nu tu la dispoziţia mijlocului de transport. Echipa de transplant trebuie să-şi programeze timpul de prelevare şi ora la care începe prelevarea în funcţie de ora de decolare a avionului".

Dr. Victor Zota, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant 

Dr. Victor Zota vorbeşte despre problemele Agenţiei Naţionale de Transplant
Dr. Victor Zota vorbeşte despre problemele Agenţiei Naţionale de Transplant

Cele două avioane donate de Ion Ţiriac pentru transportul de organe şi de bolnavi nu au fost încă date în folosinţă. "Avioanele se află la Ministerul de Interne. Sunt însă tot felul de formalităţi care pe mine mă depăşesc şi deocamdată nu mi-a spus nimeni că ar fi operaţionale", a precizat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

Ţiriac a donat M.A.I. un avion de 2 milioane €

În 28 ianuarie, la opt zile de la tragedia din Apuseni, omul de afaceri Ion Ţiriac a donat Ministerului Administraţiei şi Internelor o aeronavă tip Cessna CITATION V, din 1992. Avionul costă în jur de 2 milioane de euro şi este dotat corespunzător pentru transportul bolnavilor şi are un sistem propriu de oxigen. De altfel, acesta fusese folosit pentru transportul pacienţilor în Germania, Franţa şi Austria. Avionul poate prinde şi până la 750-800 de kilometri la oră şi poate zbura până la o  altitudine de 14.000 de metri.

Doi oameni au murit în tragedia din Apuseni

În 20 ianuarie, un avion medical, la bordul căruia se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Petrescu, medicii care trebuiau să efectueze o prelevare de organe la Oradea: Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru, Sorin Ianceu şi studenta Aura Ion, s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, după ce pe aripile aeronavei s-a depus gheaţă. Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion au murit din cauza rănilor grave, dar şi din cauza frigului în care au zăcut circa şase ore, cât au durat căutările. Ceilalţi cinci pasageri au scăpat cu viaţă. Operaţiunile de salvare, declanşate la ora 15.00, s-au încheiat după ora 23.00, din cauza proastei gestionări a informaţiilor. Acest fapt a dus la o localizare întârziată a victimelor.

Accidentul aviatic din Apuseni. 50 de persoane, audiate

Tragedia aviatică din Apuseni. A început urmărirea penală pentru ucidere din culpă

«Adrian Iovan este reponsabil de accidentul din Apuseni» Află cine afirmă asta!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net