Valer Dorneanu, reprezentant al PSD, președinte interimar al CCR

Ultima actualizare:

    Alegerea lui Valer Dorneanu dovedește că acum PSD are majoritatea la Curtea Constituțională
Alegerea lui Valer Dorneanu dovedește că acum PSD are majoritatea la Curtea Constituțională

După ce a câștigat alegerile locale, PSD își vede un vechi vis devenit realitate: un vechi memebru de partid a obținut conducerea Curții Constituționale. La 7 iunie 2016, judecătorii l-au ales președinte interimar al instituției pe judecătorul Valer Dorneanu, care își va exercita atribuțiile începând cu 10 iunie 2016 relatează hotnews.ro. Acesta îl înlocuiește pe Augustin Zegrean, fostul deținător al funcției, care și-a încheiat mandatul la Curtea Constituțională

Valer Dorneanu s-a născut la 21 noiembrie 1944, în comuna Corbu, județul Harghita.

A ocupat funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul în perioada 1992-1995. Între 20 octombrie 1995 și 27 octombrie 2000, a fost președinte al Consiliului Legislativ, numit de Parlamentul României.

S-a înscris în PDSR din octombrie 2000; membru al Biroului Executiv și în Consiliul Național al PSD (PDSR) și vicepreședinte al organizației PSD Iași; vicepreședintele Consiliului Național al PSD (din octombrie 2002).

A fost deputat PDSR (respectiv PSD din iunie 2001) de Iași, ales la 26 noiembrie 2000; copreședinte al Comisiei interparlamentare București-Chișinău; președintele Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituției.

A deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților între decembrie 2000 și decembrie 2004.

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, a fost ales pentru al doilea mandat deputat de Iași, pe listele PSD. A fost președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, până în aprilie 2006.

Între martie 2006 și decembrie 2008, a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților.

În iunie 2010, Valer Dorneanu a candidat din partea PSD, pentru un loc vacant de judecător la Curtea Constituțională, însă a pierdut la vot în fața lui Mircea Ștefan Minea.

Între 18 octombrie 2010 și 28 martie 2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul armată, justiție, poliție, penitenciare. În perioada 3 iulie 2012 și 23 ianuarie 2013, Valer Dorneanu a îndeplinit atribuțiile Avocatului Poporului, în urma revocării din funcție a lui Gheorghe Iancu.

La 26 martie 2013, Camera Deputaților a hotărât numirea lui Valer Dorneanu în funcția de judecător la CCR, pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului judecătoarei Aspazia Cojocaru, prin expirarea la 8 iunie a termenului pentru care a fost numită. Pentru numirea acestuia la Curtea Constituțională au fost exprimate 279 de voturi "pentru" și 59 de voturi "împotrivă". Valer Dorneanu a depus, la 10 iunie 2013, jurământul de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net