Mai este o lună până când marile oraşe se vor umple peste noapte cu studenţi. În campusurile universitare miroase a vopsea şi a var. Majoritatea căminelor sunt renovate în totalitate şi aşteaptă să fie ocupate de 106.000 de tineri studioşi.


Numărul de studenţi a scăzut dramatic, de la 800.000 acum câţiva ani la 450.000, în această toamnă, din care 124.000 la particular. 

student24-act-2.jpg

Cererile de cazare se depun până în 7 septembrie
Foto: Dorin Constanda

­Universităţile au anunţat că au şi 12.000 de cetăţeni străini care studiază în România. În aşteptarea lor, se munceşte de zor în campusurile universitare.

student34-act-3.jpg

Pregătirile sunt în toi, în Regie, cel mai mare campus din Capitală
Foto: Dorin Constanda

Studenţii au putut să trimită din luna iulie, prin poşta electronică, cererile pentru un loc în cămin, iar 7 septembrie este ultima zi când pot face solicitare de cazare. Sunt circa 201.736 de studenţi la stat, fără taxă, din care 106.000 vor avea loc la cămin.

student44-act-4.jpg

Foto: Dorin Constanda

De regulă, locurile sunt suficiente pentru că mulţi dintre viitorii studenţi locuiesc în oraşul în care vor studia şi nu trebuie să fie căminişti. Cei care au fost admişi pe locurile cu taxă, în număr de 124.422, nu au dreptul la cămin decât dacă acestea nu se ocupă în totalitate.

Este ieftin să fii căminist

Tarifele de cazare sunt comparabile cu cele din anii trecuţi, între 80 şi 140 de lei/ lună. Universităţile au anunţat din timp cum se vor face cazările. Prioritate au cei care au fost admişi cu medii mari, cazurile sociale (orfani, cu probleme sociale sau medicale, din plasamente familiare), bursierii, fraţii studenţi, cei cu părinţi în învăţământ. Nu vor fi cazaţi cei care au vândut locul în anii trecuţi şi nici cei care au avut abateri sau nu au plătit regia de cămin.

student54-act-5.jpg

Foto: Dorin Constanda

Iată care sunt tarifele de cazare în campusurile din Bucureşti şi din ţară, cu menţiunea că sunt aproximative pentru că diferă în funcţie de numărul de locuri în cameră, de modernizări. În timpul iernii, tarifele cresc uşor.
 • Politehnica Bucureşti - 100 lei/lună
 • UMF Bucureşti - 125 lei/lună
 • Universitatea Bucureşti - 120 lei/lună
 • Universitatea Babeş-Bo­lyai Cluj - 100 lei/lună
 • Universitatea ”Cuza” Iaşi – 120 lei /lună
 • Universitatea Ovidius Constanţa - 165 lei/lună
 • Universitatea de Vest Timişoara - 65-100 lei/lună
 • Universitatea Craiova – 135 lei/lună.

Sunt multe cămine particulare

Au apărut şi o mulţime de cămine particulare, dotate modern şi la preţuri convenabile pentru studenţi. Preţurile diferă în funcţie de condiţii şi de numărul de colegi de cameră, dar şi de zonă. Funcţionează pe principiul ”primul venit, primul servit”. În Capitală, sunt cămine în Vitan, Pajura, Titan, Obor, Militari. Tarifele încep de la 120 euro pe lună, cu utilităţile incluse. Căminele cu bucătării comune la fiecare etaj, săli de lectură, sală de petreceri, pază şi supraveghere video, spaţii verzi şi acces la spălătorie, uscătorie. Camerele au baie proprie, Internet WI-FI, frigider, cuptor cu microunde, birouri, dulapuri şi conexiune TV. Pentru un loc în camerele cu două paturi, tariful pleacă de la 400 de lei pe lună (91 euro). La semnarea contractului, se plăteşte luna în curs, plus o lună garanţie.

student64-act-6.jpg

Foto: Dorin Constanda

Oferta de locuinţe de închiriat, prea mică

Cererea pentru locuinţele de închiriat depăşeşte cu mult oferta existentă pe piaţă, potrivit imobiliare.ro. În fiecare toamnă, când vin studenţii, preţurile şi cererea de locuinţe cresc. În cele mai mari oraşe universitare din ţară sunt numai 4.000 de apartamente disponibile, mult sub cerere, scrie Mediafax.

 • În Capitală, o garsonieră nemobilată din zona Basarabia costă 150 de euro/ lună, iar în Rahova o cameră mobilată este 180 de euro/ lună. Chiriile pentru apartamentele cu 2 sau 3 camere pornesc de la 200 €.
 • În Timişoara, în zona Complex Studenţesc, o garsonieră la casă, mobilată şi utilată poate fi închiriată cu 150 de euro pe lună, iar în Piaţa Operei costă 200 €.
 • În Braşov, zona Uzina 2, o garsonieră nemobilată, cu centrală proprie, poate fi închiriată cu 125 de euro pe lună, iar un apartament din zona Astra cu două camere  costă 170-180 €/ lună.
 • În Iaşi, zona Nicolina, o garsonieră nemobilată poate fi închiriată cu 130 € pe lună.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: