Prima planetă asemănăroare cu cea pe care locuim se află în afara sistemului solar şi va fi descoperită până la sfârşitul lui 2010, după cum precizează  unul dintre cei mai mari astronomi ai lumii.


Profesorul Michel Mayor, omul de ştiinţă care se ocupă de echipa ce a detectat în1995 prima planetă din afara sistemului solar, spune că descoperirea unei planete locuibilă de oameni este iminentă.

Astronomul ce profesează actualmente la Universitatea din Geneva argumentează că progresul tehnologic, atins în ultimii ani, permite studierea Universului în detaliu, crescând exponenţial şansele descoperirii unui "nou" Pământ.

"Explorarea Universului pentru a găsi planete gemene Terrei este motivată de perpectiva descoperirii unor condiţii favorabile vieţii umane. De curând, am intrat într-o nouă fază a explorării", a explicat profesorul.

Telescopul Kepler, lansat de NASA monitorizează peste 100.000 de stele la fiecare jumătate de oră şi este cel mai sofisticat telescop trimis vreodată pe orbita Pământului.

În ultimii 15 ani au fost descoperite peste 400 de exo-planete (în afara sistemului solar) ce orbitează în jurul unor stele asemănătoare cu Soarele, însă acestea sunt prea mari pentru a putea fi locuite de oameni, plăcile lor tectonice având o activitate continuă şi intensă.

Până acum, cea mai mică planetă descoperită este de 1,7 ori mai mare ca Terra, dar nu se cunoaşte distanţa faţă de "Soarele" ei, întrucât viaţa umană este posibilă doar dacă apa se află în stare lichidă. "Dacă este planeta prea aproape de stea atunci apa se va evapora, iar dacă e prea departe va fi sub fomă de gheaţă", a concluzionat profesorul.

 
 
Loading...