Românii cred în stele mai mult decât în savanţi!

Ultima actualizare:

    50% din români cred că oamenii de ştiinţă sunt potenţial periculoşi
50% din români cred că oamenii de ştiinţă sunt potenţial periculoşi

Superstiţiile, horoscopul şi credinţa în numere norocoase sunt principalele reguli după care vieţuiesc conaţionalii noştri.

Românii au totuşi o atitudine pozitivă faţă de ştiinţă, însă le lipsesc cunoştinţe din multe domenii. 42% din cei chestionaţi cred că Soarele se învârteşte în jurul Pământului.

Deochiul este o superstiţie foarte răspândită atât la oraş, cât şi la ţară şi mulţi dintre români o combat purtând culoarea roşie, arată cercetarea „Populaţia şi Ştiinţa", realizată de Facultatea de Sociologie de la Universitatea din Bucureşti şi finanţată de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Astfel, 55% din respondenţii din mediul rural şi 47% din cel urban cred că deochiul ar putea fi prevenit cu ajutorul unor haine în nuanţe de roşu.

Pe lângă deochi, românii mai au superstiţii de genul: „Cine n-are noroc în dragoste are noroc la cărţi", „Numărul 13 poartă ghinion" sau „Dacă o pisică neagră îţi taie calea, aduce ghinion".

Aproape jumătate dintre români afirmă că este bine să ţinem cont de zicala „Dacă te mănâncă palma stângă, vei primi bani".

Superstiţiile sunt percepute diferit la oraş şi la ţară: pentru orăşeni contează mai puţin zicala cu norocul la cărţi, în timp ce pentru cei din mediul rural contează mai puţin ghinionul adus de numărul 13.

"Horoscopul este ştiinţific"

Previziunile astrale ocupă un loc important în viaţa românilor, mulţi dintre aceştia le consideră chiar „ştiinţifice". Credinţa în zodii şi numere norocoase este frecventă mai ales în rândul persoanelor cu studii superioare.

Aproximativ 40% din români consideră că zodia în care suntem născuţi ne influenţează „mult" sau „foarte mult" personalitatea. Studiul arată că mai degrabă femeile cred în horoscop şi chiar se ghidează după ce spun astrologii.

Comparativ cu europenii, noi avem una dintre cele mai ridicate rate de populaţie care crede că horoscopul este „foarte ştiinţific" - 22%.

Profesorul Lazăr Vlăsceanu, unul dintre coordonatorii studiului, arată că o mare influenţă în studierea horoscopului de către români îl au şi mass-media.

Când mă trezesc dimineaţă sunt bombardat cu horoscopul de pe micul ecran. Pe toate posturile aflăm cum o să-mi fie în ziua respectivă.

Dar n-am văzut niciun ziar sau vreo televiziune care să dea vreo ştire despre experimentul cu genomul uman de la Institutul Craig Venter", a spus Vlăsceanu.

Cu toate că sunt superstiţioşi şi fatalişti, românii au cea mai pozitivă atitudine faţă de ştiinţă dintre toţi europenii şi cred că aceasta este importantă pentru dezvoltarea personală, dar şi a societăţii în general, relevă cercetarea.

Dar atunci când sunt întrebaţi despre diverse probleme de ştiinţă, românii nu ştiu să răspundă şi nu deţin cunoştinţe ştiinţifice. Studiul arată că 80% din populaţie nu deţine un vocabular ştiinţific activ şi nu ştiu cum se aplică o metodă experimentală de cercetare.

Citeşte aici întreg articolul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net