«S-a rupt gheaţa de trei ori sub mine!»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Plutonierul adjutant Felix Preda (39), de la Detaşamentul Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a salvat doi bărbaţi de la înec în mai puţin de o zi.

Felix face parte din Detaşamentul Special de Salvatori de şapte ani. Sâmbătă, în jurul prânzului, în timp ce bucureşteanul împreună cu colegii săi făceau antrenament la unitate, a sunat alarma.

Un apel prin 112 anunţa că un bărbat a căzut în lacul Tei şi este în pericol de a se îneca. În mai puţin de un minut salvatorii erau în maşina de intervenţie.

    Citeşte şi:          O mamă scria pe Twitter în timp ce fiul său murea înecat          Salvaţi cerbul de la înec!

Traficul la acea oră era foarte aglomerat. Cu sirena pusă, însă, au reuşit să ajungă într-un sfert de oră în parcul Lacul Tei.

În timp ce colegul său, Vartolomei Gabriel (35), se afla la volan, Felix se îmbrăca cu costumul de neopren deja, pentru a fi gata de intervenţie.

Ajunşi în parc, bucureşteanul l-a văzut pe Nicolae Marinescu (58), care se afla chiar în mijlocul lacului, la aproximativ 100 de metri de mal. I se mai vedeau doar bărbia şi mâinile, paralizate, parcă, pe crusta de gheaţă.

Felix nu a mai stat pe gânduri - a luat colacul de salvare şi a luat-o la fugă pe pojghiţa subţire de pe lac.

„Fiecare secundă era vitală în acele momente. Nu mai era timp de pierdut", spune pompierul. În acest timp, colegii lui pregăteau buteliile şi barca de salvare.

N-a mai ţinut cont că afară erau -9 grade, iar el era îmbrăcat doar în costumul de neopren.

Duminică, Lacul Morii. Ieri-dimineaţă, alarma a sunat din nou pentru grupa de scanfandri salvatori.De data aceasta în comuna ilfoveană Roşu, unde un bărbat care pescuia la copcă a căzut în Lacul Morii. Victima, un bărbat în vârstă de 43 de ani, se afla la zece metri de mal. A fost salvat şi transportat la spital.

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

„În astfel de momente nu mai ţii cont de nimic. Singurul nostru ţel este să salvăm persoana care are probleme", ne-a povestit Felix.

După mai puţin de 20 de metri, însă, s-a spart gheaţa de sub el şi scafandrul a căzut în lac. O distanţă de 10 metri a parcurs-o în apă, spărgând gheaţa cu mâinile.

A reuşit din nou să iasă la suprafaţă, dar după încă 50 de metri, a căzut iar în apă.

„În acel punct, eram deja foarte obosit, dar ştiam că este un om care are nevoie de mine şi asta m-a făcut să continui să lupt cu gheaţa", povesteşte salvatorul. I-a pus colacul în jurul unui braţ şi în jurul gâtului.

În acest moment, ceilalţi pompieri împreună cu poliţiştii au început să tragă de frânghie. „Înainte de a fi scos afară, cel pe care îl ajutam mi-a spus că nu mă va lăsa acolo", îşi aminteşte Felix.

„Îl trăgeam încet pentru că ne era frică să nu dea drumul colacului. Nu mai avea deloc putere să se ţină. După cinci minute am reuşit să îl scoatem la suprafaţă", spune Gabriel, unul dintre scafandrii.

În tot acest timp Felix a trebuit să se salveze singur. Fără colac de salvare, fără niciun altfel de echipament special, scafandrul a ieşit singur din apă.

Când a ajuns aproape de mal, colegii i-au aruncat colacul de salvare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net