S-a scăldat la «Polul frigului» din România

Ultima actualizare:

    Kelemen Laszlo, din Sf. Gheorghe, şi-a întărit sistemul imunitar printr-o baie îngheţată în lacul de la Reci
Kelemen Laszlo, din Sf. Gheorghe, şi-a întărit sistemul imunitar printr-o baie îngheţată în lacul de la Reci

Apa a îngheţat în găleţi, focul din sobe s-a stins cât ai zice peşte, iar animalele au tremurat toată noaptea. Aşa a trecut cea mai geroasă noapte din această iarnă, peste „Polul Nord" al României, localitatea covăsneană Întorsura Buzăului. Aici s-au înregistat duminică noapte - 34,8 grade.

Luni dimineaţă, ora 7.30, Întorsura Buzăului, judeţul Covasna. Mercurul termometrelor s-a oprit la -34,8 grade Celsius. Gerul năprasnic a venit peste localitate începând cu lăsarea nopţii.

„Nu am mai avut asemenea ger din 2005, când au fost aproape zece zile cu temperaturi sub -30 de grade Celsius, mai exact la 8 februarie 2005 când au fost -35,8 grade. Azi-dimineaţă au fost aproape -35 de grade. Problema o să fie în noaptea aceasta, pentru că probabil va fi şi mai ger. Noi ne-am obişnuit, dar la asemenea temperaturi nu ne permitem să ieşim foarte mult în aer liber", ne-a spus Ciprian Bularca, meteorolog la staţia din Întorsura Buzăului.

Ciprian Burlaca e meteorolog la Întorsura Buzăului. Mercurul s-a oprit, ieri,la -34,8 grade Celsius

simeon stalpnicul png

Într-adevăr, în timp ce eu, un bucureştean cocoloşit între cei patru pereţi de la bloc, am venit înfofolit în costum de fâş şi cu trei pulovere pe dedesubt, Ciprian are o cămaşă flauşată, descheiată la gât, fără fular, şi o geacă de velur.

Şi nici un semn de gripă! Zece minute am stat în frig, cât să desluşesc misterele staţiei de meteorologie de la "Polul frigului". Apoi, cu greu mi-am mai putut mişca picioarele din loc.

Elena Olariu: "Nu mă mai sperie de mult gerul.Ne-am obişnuit. Serviciul e serviciu şi trebuie să ajung"

simeon stalpnicul png

Parcă tot sângele mi s-a scurs în ele şi au devenit grele ca nişte pietroaie. Pulsul mi-a scăzut atât de tare că mi-era frică să nu mi se oprească inima. Mi-era frică să mai şi respir. Doamne, cum trăiesc eschimoşii?

«Aşa mă călesc»

Kelemen Laszlo, din Sf. Gheorghe, şi-a întărit sistemul imunitar printr-o baie îngheţată în lacul de la Reci.

„Este un obicei pe care îl practic de trei ani încoace. Din copilărie mă gândeam să fac asta, dar târziu mi-a venit curajul şi m-am gândit să trec la fapte. Cu cât e mai frig, cu atât e mai bine. E bine pentru imunitate", a spus curajosul, care a stat un minut în apa îngheţată.

A cerut-o de nevastă, la -20 de grade

Un tânăr de 24 de ani din comuna braşoveană Holbav a uimit, duminică, toţi sătenii, când şi-a cerut de nevastă iubita într-un mod cu totul inedit.

Deşi afară era un ger de crăpau pietrele, Gabriel Aldea nu s-a descurajat. A folosit o pompă de zugrăvit în care a băgat 20 de litri de vopsea roşie, dar şi puţin antigel, pentru ca susbstanţa să nu îngheţe, şi a scris pe dealul din localitate: "Ana, vrei să fii soţia mea?".

simeon stalpnicul png

„Am reuşit să termin totul în două ore. Pentru ca textul să se poată citi, lungimea unei litere a avut în jur de 6 metri lungime şi 50-60 cm grosime", povesteşte tânărul. „Am fost adusă pe deal pe nepregătite. Nu înţelegeam de ce fratele meu insista atât de mult să facem poze. Imediat ce am văzut declaraţia din vale, am rămas fără cuvinte", mărturiseşte Ana Coca, viitoarea soţie.

«Uite în ce hal muncim!»

Nu dai nici câinele afară pe vremea asta. Patronii, însă, nu i-au menajat pe angajaţi şi i-au pus la muncă pe un ger de crapă pietrele.

La minus 16˚C, la spălătoriile auto din Bucureşti se lucra de zor. Fără echipament de iarnă şi cu apa băltind în jurul lor, băieţii erau îngheţaţi din cap până-n picioare. Aşa i-au găsit inspectorii de muncă.

Cezar Ionescu: “Am ciorapi de lână ca să nu îngheţ”

simeon stalpnicul png

Nici vulcanizările nu au scăpat neverificate. Cu hainele de stradă pe ei, tinerii umflau roţile. Ceai nu văzuseră toată ziua, cu atât mai puţin un loc în care să-şi dezgheţe oasele, aşa cum spune la lege. Şi angajaţii de la REBU au fost găsiţi în ofsaid.

Pentru neregulile constatate, patronii riscă amenzi între 1.500 şi 10.000 de lei.

Moldova, cea mai afectată de ger

În 24 de ore, unsprezece persoane au murit din pricina temperaturilor extrem de scăzute, câte unul în judeţele Suceava, Botoşani, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Vâlcea şi Prahova şi câte două în Tulcea şi Bacău, informează Ministerul Sănătăţii.

Din 20 ianuarie, de când s-a instalat gerul, au decedat în total 22 de oameni.

Frig cumplit şi astăzi

Meteorologii au actualizat avertizarea de frig extrem şi vânt puternic. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Braşov, Harghita şi Covasna, unde se vor înregistra temperaturi extreme, cu valori în timpul nopţii sub - 26 de grade.

Şi mâine, vremea se menţine geroasă în estul, sudul şi centrul ţării, mai ales noaptea şi dimineaţa, când sunt prognozate între minus 25 şi minus 15 grade.

Trenurile au întârzieri de până la 195 de minute

Nouă trenuri au avut, ieri, întârzieri de până la 195 de minute în Gara de Nord Bucureşti, pentru că au avut restricţii de viteză. La nivelul şinelor de cale ferată temperaturile au fost de minus 40 de grade Celsius, a anunţat Compania Naţională „CFR" SA.

Cele mai mari întârzieri, de 195 şi 125 de minute, au fost înregistrate de trenurile 473 Budapesta -Bucureşti Nord, care a intrat cu întârziere la graniţă, şi 1.632 Oradea -Bucureşti Nord.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net