5 indicatori care îți spun cât de sigur e să-ți trimiți copilul la școală

Ultima actualizare:

    2,4 milioane de elevi au început luni școala în format fizicFoto: Shutterstock
2,4 milioane de elevi au început luni școala în format fizicFoto: Shutterstock

Chiar dacă școlile și-au redeschis fizic porțile pentru elevii din toată țara, asta nu înseamnă că am scăpat de pandemie. Riscul de infectare încă este crescut. El variază de la o localitate la alta, de la o familie la alta. Cât de mult sau de puțin poți evalua singur, răspunzând la 5 întrebări.

După trei luni de școală online, circa 2,4 milioane de elevi au revenit, de luni, în bănci. Redeschiderea instituțiilor de învățământ este benefică pentru dezvoltarea emoțională și intelectuală a unei întregi generații de copii, iar autoritățile au făcut din asta o prioritate. Totuși, riscuri există. Nu atât pentru copii, cât mai ales pentru părinții și bunicii lor.

Cât de sigur e pentru familia ta să-ți trimiți copilul la școală?

Astfel, medicul timișorean Octavian Jurma recomandă să evaluezi situația și să-ți răspunzi la câteva întrebări pentru a vedea cât de sigur e să-ți trimiți copilul la școală.

  • Dacă adulții din familia ta sunt vaccinați, atunci copilul poate fi trimis la școală fără rețineri.
  • Dacă ați făcut COVID-19 în familie, în ultimele 60 de zile, și nu aveți în familie factori majori de risc, poți să îl trimiți la școală.
  • Dacă ai copii în ciclul primar, riscul e mai mic, dă asigurări Octavian Jurma. „Aparent paradoxal, riscul epidemiologic în școli este invers proporțional cu vârsta. Asigurați-vă că cei mici au măști de calitate și că știu cum să le poarte, cum să respecte regulile de distanțare și de igienă”.
  • Cât de multă încredere poți avea să-ți trimiți copilul la școală depinde și de cât de corect se raportează situația epidemiologică din localitate.

Dacă regulile se respectă, riscul e mai mic decât la mall

  • De asemenea, contează și cât de multă încredere ai în învățători și profesori. „În general, dacă și elevii, și profesorii respectă regulile de protecție și prudență, riscul în clasă va fi mai mic decât într-un supermarket sau într-un mall aglomerat, la final de săptămână”, a scris specialistul pe pagina sa de Facebook.

Situația de acum este puțin diferită față de septembrie 2020, când școlile au fost deschise, ce-i drept, pentru o perioadă scurtă. Atunci, Octavian Jurma a recomandat părinților să-și mai țină copiii acasă două săptămâni, dacă își permit. „Acum, situația este de două ori mai gravă, în condițiile unui număr similar de teste. A mai apărut o inovație, față de septembrie, care permite scăderea cazurilor din focare cu scopul de a produce un indicator mai favorabil relaxării. Cu cât scad mai mult, cu atât mai falsă este imaginea din județul respectiv. Dar, în același timp, avem sute de mii de români vaccinați și milioane care au trecut deja prin boală”, spune Jurma. Ce ar face el, ca părinte? „Mi-aș trimite copilul la școală dacă e în clasele I-IV, dar l-aș mai ține acasă două săptămâni, dacă e mai mare. Din fericire, exact asta face pentru mine scenariul roșu din Timiș și nu mă silește să iau decizii împotriva sentimentului meu de siguranță. Suntem încă într-o situație în care este recomandat un exces de prudență, mai degrabă decât unul de relaxare. Prin urmare, este bine să vă testați rapid copilul la orice suspiciune de simptom”, recomandă medicul Octavian Jurma.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net