Anunțul făcut de ministrul Florin Cîțu: „Alocațiile vor crește de la 1 august cu 15%”

Ultima actualizare:

    Florin Cîțu promite că alocațiile vor mai crește, etapizatfoto: Inquam Photos
Florin Cîțu promite că alocațiile vor mai crește, etapizatfoto: Inquam Photos

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat luni seara la un post de televiziune că alocațiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent „în jurul a 15%”. Proiectul este în avizare și va intra în ședința de Guvern din această săptămână.

Alocațiile nu se vor dubla, așa cum se vehicula în urmă cu câteva săptămâni. Efortul bugetar ar fi prea mare pentru România. Va fi, totuși, o creștere de 15%. „La dublarea alocațiilor a fost mereu o problemă. E o lege populistă făcută de PSD ca să arunce în aer Guvernul. Noi vom crește alocațiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea ședință de Guvern va fi avizat. Creșterea e mai mare decât am propus să se crească la pensii – în jur de 15%”, a declarat Florin Cîțu la Realitatea Plus.

Alocațiile vor mai crește anul viitor

Majorarea alocațiilor se va produce etapizat. „Vom face de la 1 ianuarie o altă creștere, nu ne oprim aici. Știm că sunt probleme, dar contextul este unul dificil. Așa cum domnul premier deja a anunțat, se va face o creștere a alocațiilor etapizat, pentru a nu pune în acest moment stabilitatea financiară în pericol”, a mai spus ministrul.

Majorarea pensiilor, discutată de la mijlocul lui august

Și pensiile ar putea să crească, dar „cu condiția să existe garanția că economia va putea suporta această creștere”. Aici, creșterea ar fi mai mică, de doar 10%. „Pentru pensii, vom anunța la rectificarea bugetară care va avea loc la jumătatea lunii august. Eu susțin 10%, e ceea ce susțin acum”.

Florin Cîțu: „Trecem printr-o perioadă fără precedent”

Ministrul Finanțelor explică faptul că nu ne permitem o creștere mai mare a pensiilor și alocațiilor, în contextul actualei crize provocată de pandemia de coronavirus, care a consumat o bună parte din resursele țării. „Discuţiile pe care le am cu domnul premier şi cu toţi colegii mei sunt discuţii cu cifrele pe masă. Toţi avem acelaşi interes: pe de o parte, da, vrem să şi creştem şi alocaţiile şi pensiile; pe de altă parte vrem să investim, pentru că ştim că numai prin investiţii putem să plătim şi alocaţii şi pensii şi în anii viitori şi, de aceea, noi trebuie să luăm o decizie care să nu arunce economia în aer. Nu există diferenţe între mine şi premier. Veţi vedea decizia în zilele următoare - mai este puţin - decizia în ceea ce priveşte şi alocaţiile şi pensiile. Aşa cum am spus, vom creşte şi pensiile şi alocaţiile, dar ceea ce trebuie să subliniem este că facem acest lucru într-un moment foarte dificil pentru economie, într-un moment în care economia naţională trece, alături de toate economiile lumii, printr-o criză fără precedent. În martie şi aprilie economia a fost închisă, am avut oameni care au fost în şomaj tehnic, pe care l-am plătit. Costul, vă dau o cifră, costul direct cu cheltuielile legate de Covid pentru primele 6 luni este de 5 miliarde de lei. Doar cheltuielile legate de Covid”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net