Au mers 10 ore în genunchi ca să atingă icoana Maicii Domnului

Ultima actualizare:

    100.000 de credincioşi au venit la Mănăstirea Nicula de Sfânta Maria. 200 de oameni  au avut nevoie de îngrijiri medicale. Călugării au pregătit 20.000 de sarmale pentru pelerini
100.000 de credincioşi au venit la Mănăstirea Nicula de Sfânta Maria. 200 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Călugării au pregătit 20.000 de sarmale pentru pelerini

O mare de oameni s-a adunat, în zi de sărbătoare, în jurul Mănăstirii Nicula, din judeţul Cluj. Peste 100.000 de pelerini au asistat luni la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Majoritatea au venit de duminică şi au stat până la 3 dimineaţa la Prohodul Maicii Domnului.

Zilele şi nopţile sunt grele pentru pelerinii veniţi din toată ţara la Mănăstirea Nicula, însă, spun ei, credinţa îi ajută să treacă peste toate: arşiţă, frig, oboseală, înghesuială, foame. Oamenii vin de zeci de ani aici, în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Peste 100.000 de pelerini au asistat la slujba de duminică şi au înconjurat biserica de trei ori până la ora 3 dimineaţa. Între timp ei au ţinut şi rândul format pentru a se ruga la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Au stat şi 10 ore ca să atingă sfânta pictură. Primii pelerini au ajuns încă de miercuri la lăcaşul sfânt, iar numărul lor a crescut de la zi la zi. Fie că au venit din apropiere, din judeţele învecinate, ori din colţurile îndepărtate ale ţării, cu toţii se roagă pentru sănătate şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă, dar şi pentru iertarea păcatelor. Oboseala i-a doborât. „Am intervenit la circa 110 cazuri, în acest an predominând durerile de cap şi cele abdominale, provocate de diferite cauze.

Persoanele care au solicitat asistenţă medicală au fost tratate pe loc, dar am avut şi patru cazuri de pacienţi care au fost transportaţi la spital pentru investigaţii ulterioare, dintre care un bărbat cu infarct. Am avut şi câteva cazuri de persoane tratate pentru escoriaţii după ce au înconjurat în coate şi genunchi bisericuţa de lemn din curtea Mănăstirii Nicula”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, Cătălin Uţă.

Oamenii au stat ore  în şir la coadă şi au dat  ocol în genunchi  bisericuţei de lemn
Oamenii au stat ore în şir la coadă şi au dat ocol în genunchi bisericuţei de lemn

Reprezentanţii SMURD au declarat, la rândul lor, că au acordat asistenţă medicală în 76 de cazuri, tot pentru dureri de cap şi abdominale, şi leşinuri, două persoane fiind trimise la spital. Oamenii au fost trataţi după Liturghia de luni dimineaţă cu peste 20.000 de sarmale şi zeci de mii de felii de cozonac pregătite de călugării mănăstirii. Abia spre seară, credincioşii au plecat spre casele lor. Cu trupurile obosite, dar cu sufletele pline!

«Suntem hotărâţi să ne simţim bine»

Antonio a încins  gratarul pentru  prietenii lui
Antonio a încins gratarul pentru prietenii lui

Aleile parcurilor au fost pustii luni de Sf. Maria Mare, dar nu şi cel mai cunoscut loc amenajat pentru făcut grătare din Bucureşti. Mirosul de friptane, mici şi cârnaţi perpeliţi pe jar a învăluit de la primele ore parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 al Capitalei, stârnind papilele gustative ale trecătorilor. Gurmanzii amatori de petreceri în aer liber au venit cu noaptea în cap pentru a prinde un grătar sau un umbrar liber. La unul dintre ele, Javier, Gino, Nacho şi Antonio, adică un grup italiano-spaniol, petrecea de mama focului.

”Ne-a prins sărbătoarea pe meleaguri străine, dar suntem hotărâţi să ne simţim bine, mai ales că în jurul nostru toată lumea mănâncă, bea şi petrece”, ne declară macaronarul Antonio. Câţiva metri mai încolo familia Dospina profită de vremea frumoasă şi a venit să coacă vinete la grătarul din parc. ”Sunt peste 40 de kilograme pe care vrem să le punem la borcane pentru sezonul rece. Mai îmbucăm câte ceva, mai muncim , merge treaba! În casă te coceai tu, odată cu legumele, aici este altceva”, ne-a povestit Georgeta Dospina. Locul s-a golit mult după lăsarea serii, dar pe aleile parcului mirosea încă a carne a friptă.

Spectacol de Ziua Marinei

Sărbătoarea Zilei Marinei a adunat laolaltă mii de constănţeni şi turişti care au venit pe 15 august pe faleza oraşului pentru a admira spectacolul unic al verii. Alături de preşedintele Klaus Iohannis, membri ai Guvernului şi autorităţi locale, spectatori de toate vârstele au aplaudat exerciţiile pe apă şi pe uscat ale marinarilor români. După o slujbă religioasă susţinută de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cinstea marinarilor morţi în misiuni, pe faleză a apărut Zeul Neptun, însoţit de nimfe, care a dat startul distracţiei, informează adevarul.ro. Spectatorii au avut parte de spectacol pe apă, în aer şi pe uscat, exerciţii de respingere a atacurilor aeriene, acrobaţii şi jocuri marinăreşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net