Cât de mult va dura relaţia ta, în funcţie de diferenţa de vârstă

Ultima actualizare:

Cu cat ne maturizam, constientizam ca succesul unei relatii de durata este compatibilitatea. Si totusi, trecerea timpului ne arata ca diferenta de varsta influenteaza, indubitabil, relatia de cuplu.

In trecut, statisticile relationale arata ca oamenii isi alegeau parteneri relativ apropiati ca varsta, o diferenta de trei-cinci ani, cel mult, fiind acceptata in societate. Dar pe parcurs ce au trecut anii – si au trecut cateva decenii – au inceput sa se schimbe sterotipiile din societate, iar oamenii au devenit tot mai deschisi la noi incercari. Astfel, am ajuns sa asistam si sa ne implicam in relatii cu parteneri mai tineri sau mai in varsta.

Barbatul mai in varsta, de la mentor la dominator

Cand femeia este mai tanara decat partenerul, exista multe avantaje in relatie. „O femei tanara care isi alege un barbat mai in varsta o face, mai ales, din motive de securitate. Ea vede in barbatul mult mai matur un om care o poate creste si directiona in viata, el fiind adesea realizat deja, cu o stabilitate financiara”, spune Julia Cole, consilier relational si terapeut sexual.

„El va fi mentorul ei, o va educa, ii va pune in fata oportunitati de care altfel nu s-ar fi bucurat, mai ales din punct de vedere al dezvoltarii profesionale si sociale”, continua Cole.Probleme apar insa cand ea creste si capata, in timp, tot mai multa experienta. Ce se intampla cand femeia acum matura simte ca nu mai are nevoie de acel mentor care a fost intruchipat in barbatul mult mai in varsta alaturi de care are o relatie de lunga durata? „Protectia si intelepciunea pe care le vedea la El i se vor parea, mai tarziu, dominante si chiar sufocante”, explica Julia Cole, consilier relational.Cand 28 de ani diferenta de varsta nu fac diferenta

Un exemplu clar este Iona, care si-a intalnit sotul pe cand ea avea doar 19 ani. El avea 47 de ani, fiind practic cu 28 de ani mai in varsta decat ea. „Eram tanara si voiam sa cresc mai repede. Ca dovada ca ma inscrisesem la un curs bancar, fiind de fapt intr-o vanatoare dupa un credit ipotecar pentru o casa. Acolo l-am intalnit”, isi aminteste Iona, care povesteste cum i-a fost influentata casnicia de diferenta mare de varsta.

Iona spune ca, in 20 de ani de casnicie, rareori au aparut discutii intre ei doi legate de diferenta de varsta. Cu toate acestea, ea marturiseste ca simtit pe pielea ei beneficiile si dezavantajele diferentei de varsta.

„Cand eram tanara eram foarte supusa. El este un om inteligent si avea, comparativ cu mine, multa experienta de viata. Pe masura ce m-am maturizat, s-au instalat insa unele tensiuni. Am inceput sa am propriile mele pareri si nu mai eram dispusa sa mi se faca morala sau sa fiu convinsa sa fac altfel”, spune Iona.

VEZI INFLUENETAZA RELATIA TA DIFERENTELE DE VARSTA, PE LYLA.RO

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net