Cazul Săpoca. Criminalul a fost evaluat de medicii legişti. Ce se întâmplă cu pacienţii răniţi

Ultima actualizare:

    Răniții de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca sunt internați în stare gravă la Bucureștisursa foto: click.ro
Răniții de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca sunt internați în stare gravă la Bucureștisursa foto: click.ro

Ministerul Sănătăţii a transmis joi că două victime ale atacului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca se află în continuare stare gravă. Pe de altă parte, ancheta este în curs de desfăşurare, la spitalul de psihiatrie din Săpoca. Sorina Pintea a anunţat controale la toate spitalele de psihiatrie din ţară. Atacatorul a fost evaluat de medicii legişti care urmează să stabilească dacă a avut discernământ.

Criminalul de la Săpoca a fost evaluat joi de medicii legişti. Expertiza va stabili dacă a avut discernământ. Pe de altă parte, două dintre victimele sale care au scăpat cu viaţă sunt în satre gravă. 

Potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, citat de ştirileprotv.ro,  bărbatul transferat la Spitalul “Sfântul Pantelimon” este în continuare în stare gravă, dar “staţionar”. Femeia internată în această unitate medicală solicită externarea şi doreşte să fie supravegheată în continuare la Buzău.

De asemena, una dintre pacientele transportate la Spitalul Universitar şi care a fost operată, este în stare gravă, intubată, ventilată mecanic şi instabilă hemodinamic. Cealaltă pacientă transferată care nu a necesitat intervenţie chirurgicală şi este în stare stabilă, fiind monitorizată.

Şi pacientul de la Spitalul Floreasca este stabil. După reevaluarea CT leziunile intracerebrale apar ca fiind stabile - nici nu au evoluat, dar nici nu s-au resorbit. Medicul ATI  de gardă şi a hotărât să încerce oprirea sedării.

Dosar penal pentru crimele de la Săpoca

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău au decis, marţi, extinderea urmării penale în cazul bărbatului care a atacat pacienţii din Spitalul de la Săpoca, cât şi a urmării penale in rem sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, fapte în legătură cu activitatea desfăşurată de către angajaţii unităţii spitaliceşti, a anunţat purtătorul de cuvânt al Parchetului, procuror Cătălin Radu, potrivit digi24.

Astfel, pe lângă infracţiunea de omor calificat, bărbatul este cercetat şi pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat şi pentru distrugere.

Atacatorul a fost audiat şi se află la Spitalul din Săpoca în vederea efectuării unei expertize neuropsihiatrice. Se află sub tratament şi sub pază, fiind singur într-o cameră izolată şi securizată.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, bărbatul de 38 de ani a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. Şi-au pierdut viaţa cinci persoane. Au fost răniţi opt pacienţi, în prezent fiind internaţi în unităţi medicale din Bucureşti.

Controale la spitalele de psihiatrie 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat miercuri că începând de săptămâna viitoare vor fi făcute controale la toate spitalele de psihiatrie și măsuri de siguranță.

“Am discutat cu inspectorul sef al Ministerului Sănătății, care a conceput un plan de control, pe care îl voi vedea în cursul zilei de astăzi și de luni vor începe controale la toate spitalele de psihiatrie. Eu voi merge la spitalele de psihiatrie și masuri de siguranță, dar numai după ce voi merge săptămână viitoare, probabil marți sau miercuri, la Spitalul Poiana-Mare din județul Dolj, care până în 2002 a avut statut de masuri de siguranță și care i-a fost retras pentru că acolo erau niște condiții inumane”, a mai declarat Pintea.

Potrivit ei, de acum două luni au fost făcute analize privind personalul și supraaglomerarea din aceste unități medicale.

“Am început în urmă cu două luni, dar eu nu am considerat necesar să spun public ce fac și ce planuri avem. Nu a fost vorba de controale, noi am făcut o analiză a personalului, a supraaglomerării și am pregătit niște documente pe care să le discutăm împreună cu Ministerul Muncii pe partea de social, pentru că, știți bine, pacienții sunt externați, din punctul nostru de vedere, rolul nostru se termină acolo, ei sunt luați pe semnătură de familii, dar nu sunt monitorizați suficient. (…) Am făcut un draft de procedură de proiect pe care urma să îl discutam cu Ministerul Muncii, pentru partea de masuri de siguranță avem tot un draft, pe care urma să îl discutam cu Ministerul Justiției. De două luni asta facem, analize”, a afirmat Pintea.

Gradul de ocupare a spitalelor de psihiatrie din toată țara, a adăugat Pintea, este de aproximativ 60%.

Citeşte şi: 

Declarație cutremurătoare a criminalului de la Săpoca: «Am văzut o păpușă în pat și am omorât-o»

Care este starea răniților de la Spitalul Săpoca

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net