Coronavirusul la copii: 5 întrebări pe care și le pun toți părinții

Ultima actualizare:

    Coronavirusul nu-i ocolește pe copii. Ei se pot infecta, dar fac forme foarte ușoare de boalăFoto: Shutterstock
Coronavirusul nu-i ocolește pe copii. Ei se pot infecta, dar fac forme foarte ușoare de boalăFoto: Shutterstock

Coronavirusul a făcut ravagii la nivel mondial. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la aproape 22 de milioane, iar cel al deceselor a depășit 770.000. În continuare nu știm multe despre virusul care a paralizat planeta, dar, explicabil sau nu, am observat un lucru: copiii sunt, cumva, feriți. Iată în ce măsură!

„Într-un studiu efectuat pe 70.000 cazuri de persoane infectate cu SARS CoV-2, s-a observat că doar 1,3% dintre acestea au fost copii, iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare (0,4%,din totalul cazurilor), majoritatea fiind forme asimptomatice și ușoare. Dintre copiii pozitivi, doar 1,7% au necesitat internare în secția de ATI. Conform studiilor, cât și observațiilor noastre de până acum, numărul copiilor depistați pozitiv cu SARS CoV-2 a fost într-adevăr mult mai mic comparativ cu cel al adulților, foarte puțini dintre ei făcând forme mai grave, în special cei care aveau deja alte probleme de sănătate precum malformații congenitale, diabet zaharat, obezitate etc. Marea majoritate a formelor la copii sunt asimptomatice sau minim simptomatice, ceea ce face foarte dificil depistarea copiilor pozitivi”, a explicat recent medicul timișorean Virgil Musta, într-o postare pe Facebook.  

Asta nu înseamnă că părinții trebuie să stea fără griji. Copiii care au contactat virusul îl pot transmite mai departe în familie către persoanele vulnerabile, care pot dezvolta complicații. De asemenea, imediat începe școala, cei mici reintră în comunitate, iar riscurile cresc atât pentru ei, cât și pentru familie. Pentru a ști ce măsuri să ia autoritățile, dar și părinții îngrijorați, medicii citați de The Guardian răspund la 5 întrebări controversate. 

1. Copiii sunt feriți de boală? 

Nu. Virusul nu face selecție în funcție de vârstă și nu ocolește pe nimeni. Copiii nu sunt imuni, ei se pot contamina, doar că în cazul lor simptomele par a fi mai ușoare. La adulți pot apărea complicații și din cauza comorbidităților de care suferă. 

2. Cum îi afectează coronavirusul pe copii? 

Potrivit datelor pe care le avem până acum, s-a observat că SARS-CoV-2 cauzează simptome ușoare copiilor. Rapoartele din China, unde a început totul, arată că 2,4% din totalul îmbolnăvirilor au fost la copii sub 19 ani. Dintre aceștia, un procent și mai mic (doar 2,5%) a prezentat simptome severe. Concret, copiii nu sunt feriți de boală, ci doar de complicații. Asta datorită sistemului lor imunitar care nu reacționează atât de violent în cazul unui virus, dar și a faptului că în organismul lor tânăr nu se formează așa ușor cheaguri pe vasele de sânge. 

3. Ei pot transmite boala? 

Da. Chiar dacă nu au simptome, copiii infectați pot să transmită mai departe virusul. De aceea, e important ca cei mici să învețe regulile de igienă și de distanțare socială. 

4. Copilul meu are o problemă de sănătate. Ar trebui să mă îngrijorez? 

Afecțiunile respiratorii, cum ar fi astmul și alergiile, duc adesea la cazuri mai severe de boli virale, precum gripa. În ceea ce privește coronavirusul, situația a rămas încă necunoscută. Virusul este nou și nu se știe în ce măsură îi afectează mai grav pe copiii cu astm. De asemenea, nu există dovezi că acest virus dă simptome mai grave copiilor cu diabet, afecțiune care este, la adulți, în categoria de risc. Totuși, experții de la Universitatea Johns Hopkins îi îndeamnă pe părinți să fie vigilenți. 

5. Să-mi las sau nu copilul la școală? 

Anul acesta, școala se va desfășura în condiții speciale. Fiecare unitate de învățământ va avea propriile reguli și măsuri de protecție
Anul acesta, școala se va desfășura în condiții speciale. Fiecare unitate de învățământ va avea propriile reguli și măsuri de protecție

În multe țări, această decizie a fost lăsată la latitudinea părinților. Și la noi există discuții între școli și comunitatea de părinți. Evident, riscul de contaminare crește din secunda în care ieșim pe ușa casei, însă dacă școala ia toate măsurile de siguranță, copiii poartă corect masca și stau la distanță, iar părinții sunt responsabili și nu-i trimit la cursuri dacă observă vreun simptom suspect, atunci îți poți lăsa copilul la școală. „Eu consider că este bine ca elevii să revină la școală (evident cu condiția să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil să ținem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât și la familiile acestora”, a adăugat dr. Virgil Musta, coordonatorul spitalului Covid din Timișoara. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net