Creştinii ortodocşi în Săptămâna Deniilor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Începând cu seara Floriilor şi până-n Sfânta zi de Sâmbăta Mare, inclusiv, în toate bisericile ortodoxe se săvârşesc slujbe speciale, cunoscute sub numele de denii. În acest răstimp, împodobit cu momente de meditaţie, în aşteptarea Învierii, rememorăm evenimentele premergătoare suferinţelor Mântuitorului nostru.

De aceea, Biserica ne aduce aminte, zi de zi, momentele tensionate din viaţa lui Iisus, înainte de răstignirea Sa pe cruce: Cina cea de taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Lui de Apostolul Iuda.

„Săptămâna Pătimirilor se mai numeşte Săptămâna Mare pentru că în acest interval fiecare credincios poate să-şi recapituleze momentele esenţiale din viaţă, să urmărească cu mai multă atenţie rânduiala Postului şi să participe la slujbele povăţuitoare orânduite în mod special în săptămâna Deniilor. În acest mod, fiecare credincios îşi aduce prinosul de iubire şi de recunoştinţă faţă de momentele sublime din ultimele zile de viaţă pământeană ale Mântuitorului Iisus, care pentru noi şi pentru a noastră mântuire s-a răstignit în vremea lui Ponţiu Pilat, a pătimit şi a fost îngropat. După a treia zi, a urmat Învierea Sa, propovăduită de Sfintele Scripturi şi prăznuită de noi credincioşii la Sărbătoarea Sfintelor Paşti", ne spune părintele Valentin Fotescu, preot dr. la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.

Sfânta şi Marea Luni

Prima zi din Săptămâna Patimilor poartă numele de „Sfânta şi Marea Luni". Acum Biserica pomeneşte două evenimente petrecute după Intrarea Mântuitorului în Ierusalim: smochinul neroditor şi Iosif cel frumos, vândut de fraţii săi în Egipt.

Smochinul neroditor este simbolul oamenilor necredincioşi, care vor fi pedepsiţi la A Doua Venire a Mântuitorului. În binecuvântata zi de Luni este pomenută această parabolă. Iisus a căutat smochine într-un smochin neroditor şi l-a blestemat să se usuce şi s-a uscat. Sentinţa dată smochinului de Mântuitorul Iisus are o explicaţie pentru clară pentru credincioşi: toţi suntem chemaţi să facem roade, să rodim. Acest lucru aşteaptă Mântuitorul de la noi, iar noi suntem datori să-i oferin Lui virtuţile noastre. Smochinul blestemat de Mântuitor este o pildă pentru noi: să nu uităm că Domnul Iisus răsplăteşte atât binele pe care-l fac oamenii, cât şi necredinţa şi îndărătniciile lor. În această parabolă, Iisus şi-a arătat puterea pedepsitoare asupra unui smochin şi nu asupra semenilor. De aceea, credincioşii trebuie să dorească să trăiască sub binecuvântarea Mântuitorului prin fapte de credinţă, şi nu sub puterea blestemului.

Tot în această zi este pomenit fericitul Iosif cel frumos la chip şi la suflet, fiul Patriarhului Iacov din Vechiul Testament. Este impresionantă dorinţa acestuia de a-l sluji pe Dumnezeu, împlinindu-i poruncile, fiind binevoitor şi generos cu fraţii săi, care l-au vândut unor negustori egipteni. De fapt, Iosif este o întruchipare a Domnului Iisus, vândut de Iuda. Fericitul Iosif a ajuns în Egipt şi după ce a dovedit că învinuirile aduse sunt nedrepte, el a devenit un tâlcuitor al viselor lui Faraon, apoi, mâna dreaptă a acestuia. Într-un moment crucial pentru viaţa fraţilor lui, Iosif s-a dovedit un bun strateg salvându-i de la moartea prin înfometare, în timpul unei crize economice din Ţara Sfântă. De asemenea, Iosif este un simbol al lui Mesia, care a mântuit poporul lui Israel şi întreaga omenire prin răstignirea Sa pe cruce.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net