A luat şpagă de la pizza şi whisky, până la mii de euro

Ultima actualizare:

    Leontin Ţîrle a fost arestat pentru 30 de zile
Leontin Ţîrle a fost arestat pentru 30 de zile

Peştele de la cap se împute, spune o vorbă din bătrâni, perfect valabilă la Casa Judeţeană de Pensii Bihor. După ce cinci medici şi cinci asistenţi au fost arestaţi fix acum un an, în iunie 2015, pentru că dădeau decizii de pensionare doar pe şpagă, iată că acum a venit rândul şefului lor. 

Scandalul şpăgilor de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor e departe de a fi luat sfârşit, chiar şi la un an de când a izbucnit. 10 medici şi asistenţi de la Serviciul de Expertiză Medicală au fost arestaţi în iunie 2015, pentru că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii, potrivit adevarul.ro.

Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice. Faptele lor au fost filmate pe ascuns de anchetatori, săptămâni în şir, stabilindu-se astfel că era vorba de o practică generală şi continuă. În numai două săptămâni, din cele 738 persoane care le-au trecut pragul, 733 au fost filmaţi că au «cotizat». Iată că acum, la un an distanţă, procurorii DNA Oradea l-au reţinut pe Leontin Ţîrle, directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor pentru luare de mită şi tăinuire în formă continuată. În calitate de director executiv al Casei, el a primit mită de la medicii şpăgari din subordine fie sume de bani cuprinse între 300-700 euro, în total 8.400 de euro, fie foloase necuvenite, pizza şi whisky.  Ţîrle a ajuns vineri în faţa magistraţilor Tribunalului Bihor, care s-au pronunţat după mai bine de şase ore, informează adevarul.ro. Astfel, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă pe 30 de zile.

Mită în grup

Medicul Vasile Sălăjan, şeful Serviciului de Expertiză Medicală, colegii săi, Anca Domnica Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan au fost arestaţi în 18 iunie anul trecut. Ei au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi. Iniţial, cei 10 au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, apoi pe 20 iulie 2015, au fost trimişi în arest la domiciliu. Acum ei se află sub control judiciar, iar trei dintre asistenţi - Monica Ignat, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan - s-au şi întors la lucru în toamna anului trecut, ocupându-se de problemele administrative ale Serviciului de Expertiză Medicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net