Fie că te afli la piscină sau pe plajă la mare, pentru o zi plină de distracţie şi fără incidente trebuie să respecţi câteva reguli, de la protejarea pielii de razele ultarviolete şi până la respectarea regulilor impuse de salvamari. Iată la ce să fii atent!


Crema pentru protecţie solară
Dacă te expui la soare, este obligatoriu să ai la tine o cremă cu factor de protecţie ridicat. Este recomandat să cumperi produse rezistente la apă şi să aplici loţiunea din cap până-n picioare, inclusiv pe urechi, nas şi buze. Nu aştepta să ajungi la plajă pentru a folosi produsul! Medicii dermatologi recomandă să aplici crema cu jumătate de oră înainte de a te expune razelor UV.

Pălărie de soare
Protejează-ţi capul folosind o pălărie de soare, o şapcă sau  bandană. Vei fi ferită de insolaţie. Mai mult, îţi vei proteja şi părul. Din cauza razelor ultraviolete firul de păr se decolorează, de deshidratează şi se rupe.

Bea cât mai multă apă
Hidratează-te! Consumă cât mai multă apă plată şi evită sucurile dulci sau băuturile carbogazoase! Poţi consuma şi ceai verde sau negru răcit. Medicii recomandă să bei pe zi între 11 şi 15 căni cu apă, mai ales dacă stai în soare, iar organismul se deshidratează. Deci, nu-ţi va ajunge o singură sticlă.

Nu consuma alcool
Să consumi băuturi alcoolice, iar apoi să înoţi în piscină sau în mare este cea mai gravă greşeală pe care o poţi face. Alcoolul te poate aduce într-o stare în care ai impresia că nimic din jurul tău nu mai este periculos. Astfel, te poţi avânta în larg, unde sunt curenţi puternici şi îţi pui viaţa în pericol. Pe de altă parte, alcoolul deshidratează organismul, iar simptomele cele mai grave sunt starea de vomă, transpiraţia abundentă şi diareea.

Ia cu tine o trusă de prim ajutor
Ştii că suferi de o anumită afecţiune? Trebuie să ai cu tine o trusă de prim ajutor în care să găseşti medicamentele de care ai nevoie. Pe lângă acestea, în trusă trebuie să existe feşe, pansament, dezinfectant, sprayuri împotriva insectelor, dopuri de urechi, o cremă de bază de hidrocortizon (împotriva înţepăturilor de insecte) etc.

Mânâncă fructe şi legume proaspete
Nu consuma la plajă mâncăruri grele precum carne prăjită, sosuri, cartofi prăjiţi etc. Este recomandat să mâncânci ceva uşor şi digerabil precum fructe şi legume proaspete. Transportă toate alimentele în lada frigorifică.

Atenţie la jucăriile gonflabile pentru plajă
Dacă cel mic nu ştie să înoate, trebuie să ai mare grijă atunci când foloseşte, în apă, jucării gonflabile precum colacul sau bărcuţele. Copilul s-ar putea să aibă un sentiment de siguranţă, însă trebuie să ştii că poate foarte uşor să cadă în apă.

Atenţie la curenţii de apă
Dacă eşti la mare, nu te aventura în larg! Curenţii pot fi extrem de puternici chiar dacă apa pare liniştită. Respectă întocmai instrucţiunile salvamarilor şi, dacă este interzis scăldatul, nu intra în apă! De asemenea, nu înota când sunt valuri mari! Vei depune efort, vei obosi şi îţi vei pune viaţa în pericol.

Închiriezi o ambarcaţiune? Uite ce obligaţii ai!
Mergi la iarbă vede pe malul unui râu sau lac ori chiar la mare? Există locuri de unde poţi închiria ambarcaţiuni însă trebuie să fii foart atent! Pasagerii trebuie să poarte veste gonflabile şi căşti de protecţie. Este interzis să consumi alcool atunci când te plimbi pe lac, pe râu sau pe mare cu orice fel de ambarcaţiune. 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: