Ionuţ Gologan, tânărul condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri, a făcut, în doar câţiva ani, un salt imens de la un premiant crescut cu greu de bunică la o carieră de infractor.


La 21 de ani, Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr din localitatea prahoveană Telega, a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaysia pentru trafic de droguri.

Bărbatul lucra ca şofer cu jumătate de normă pentru o firmă de transport din Germania şi este acuzat că ar fi făcut trafic cu aproape 1,5 kilograme de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.

În tot acest timp, tânărul din Telega a fost închis în Malaysia.

CLIIMA20131016_0106_1.jpg

Ionuţ Gologan este considerat, în satul natal, un copil bine-crescut (Foto: Facebook)

În localitatea unde s-a născut, tânărul este cunoscut mai degrabă ca un copil cuminte.

„În clasele I-VIII era premiant. Învăţa bine şi a fost destul de chinuit. Părinţii sunt despărţiţi de mai bine de zece ani şi a fost crescut de bunică, fostă funcţionară la primărie, care i-a dat o educaţie bună", spune despre Ionuţ Gologan primarul din Telega, Ilie Gheorghe.

Edilul crede că tânărul din satul lor a fost racolat de un anturaj dubios, iar mirajul banilor mulţi şi nemunciţi ar putea fi o explicaţie pentru transformarea radicală a tânărului.

În urmă cu aproape un an, autorităţile din Germania au sunat la Primăria din Telega pentru a se interesa de familia tânărului. Chiar dacă nu au primit informaţii clare, funcţionarii din comună au înţeles că Ionuţ Gologan se ocupa de afaceri dubioase în străinătate.

A râs la judecată şi la verdict

Transformarea tânărului pe care toată lumea în cunoştea drept un copil respectuos a fost şi mai vizibilă la procesul din Malaezia, unde judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării.

Ionuţ Gologan a ascultat verdictul cu calm şi cu un zâmbet încremenit pe faţă, iar în vreme ce era adus la audieri a râs tot timpul ofensator către autorităţile din Malaezia.

CLIIMA20131016_0107_1.jpg

Ionuţ Gologan este considerat, în satul natal, un copil bine-crescut (Foto: Facebook)

Românul a beneficiat de serviciile unui avocat prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti. Totodată, la fiecare termen, un reprezentant al Ambasadei României din Kuala Lumpur a fost prezent în sala de judecată. La iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor române, precum şi consulul Ambasadei României în Malaezia, iar autorităţile române au demarat procedurile necesare încheierii unui acord bilateral cu partea malaysiană de transfer al condamnaţilor.

Condamnarea lui Ionuţ Gologan nu este definitivă şi poate fi atacată în instanţă. Miercuri, Ionuţ Alexandru Gologan a demarat procedura apelului împotriva hotărârii de condamnare la moarte. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea la sediul MAE a reprezentantului Ambasadei Malaeziei la Bucureşti pentru a transmite un apel către autorităţile malaysiene pentru evitarea pedepsei capitale pentru cetăţeanul român, pentru că statele din Uniunea Europeană au renunţat la această sancţiune maximă. 
 
Loading...
Citeste tot despre: