Sărbătoarea Sfântului Valentin: ce trebuie să ştim despre 14 februarie

Ultima actualizare:

    Sfântul Valentin, patronul îndrăgostițilorPictură Jacopo Bassano
Sfântul Valentin, patronul îndrăgostițilorPictură Jacopo Bassano

În multe țări de pe mapamond, ziua de 14 februarie este sărbătorită de tineri cu mult fast. Despre această sărbătoare, declarată Ziua îndrăgostiților (Valentine's Day) a auzit multă lume care prezintă succint sărbătoarea. În schimb, viața Sfântului Valentin, patronul îndrăgostiţilor, rămâne în umbra petrecerilor organizate de ”Ziua îndrăgostiților”.

Chiar adepții acestei sărbători ”de import”nu știu să  spună de ce Sfântul Valentin este Patronul îndrăgostiților.

Sărbătoare fără sărbătorit?

Adepții sărbătorii  nu regăsesc în Calendarul Ortodox niciun sfânt care să poarte acest nume în data de 14 februarie. Paradoxal, nici în  Calendarul Romano-Catolic  nu este pomenit  Sfâtul Valentin, Mai mult, se spune că Sfântul  a fost scos din acest calendar de multă vreme, datorită  datelor controversate referitoare la persoana Sfântului, dar și a faptelor  care l-au orânduit în rândul sfinților. În prezent, la 14 februarie, în Calendarul romano-catolic , la 14 februarie  se menționează :Sfinții  Chiril, călugăr și Metodie, ep,  patroni ai Europei. Vag, la această dată, este înscris  un nume :Valentin, pr.m. Cum se poate ”Traduce” această precizare?

Criticii acestei sărbători se întreabă dacă, în țările unde este sărbătorit Sfântul Valentin, se poate vorbi despre o sărbătoare fără sărbătorit?

În țara noastră, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, în data de 30 iulie.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175 în Italia, în localitatea Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria). Sfântul a fost hirotonit preot de Sfântul Felician de Foligno, iar în anul 197, Papa Victor I l-a hirotonit Episcop de Interamna.

Sfântul Valentin a fost apreciat ca un propovăduitor de seamă al Evangheliei. Totodată, Sfântul era recunoscut ca vindecător și făcător de minuni. Sunt recunoscute vindecările miraculoase ale Sfântului Valentin. În acest sens, să amintim un caz care a făcut vâlvă în acele timpuri: fratele tribunului roman Frontanus a fost vindecat de o boală gravă, fără leac în acea vreme. După această vindecare spectaculoasă, sfătuit de tribunul Frontanus, vestitul filozof Craton l-a chemat în ajutor pe episcop,  atunci când fiul său Cherimon s-a îmbolnăvit de o boală ciudată care îi schimonosea trupul, cum susțin documentele vremii. De această dată, Sfântul Valentin s-a rugat pentru sănătatea pacientului său o noapte întreagă. Și minunea s-a împlinit!. Cherimon s-a însănătoșit complet. După această minune, întrega familie a filozofului  și discipolii acestuia s-au botezat.      

În timpul persecuțiilor împăratului Marc Antoniu, la comanda prefectului Placid Furius, la venerabila vârstă de 100 de ani.  Sfântul Valentin a fost arestat, schingiuit și decapitat în secret, în noaptea de 14 februarie a anului 273, deoarece romanii se temeau  de o răscoală a credincioșilor care-l venerau pe episcope.

În țara noastră există părticele din moaștele Sfântului Valentin

În țara noastră, în Biserica Delea- Nouă Calist din București sunt  ocrotite părticele din moaștele Sfântului Valentin, un martir romano-catolic. Acestea au fost oferite în dar, credincioșilor ortodocși de Episcopia din Terni  (Italia), în anul 2005.

Ce spune legenda despre Sfântul Valentin

Cea mai cunoscută legendă despre Sfântul Valentin menţionează din ce cauză a apărut conflictul dintre împăratul Claudiu al II-lea  şi episcopul Valentin. Claudiu al II-lea era un împărat viteaz, împătimit să poarte războaie şi să-şi învingă rivalii. De aceea, el își dorea să aibă o armată puternică. Preocupat de această strategie, împăratul a observat că soldaţii necăsătoriţi erau mai devotaţi carierei şi mai ambiţioşi, în comparaţie cu soldaţii căsătoriţi. În opinia împăratului, soldaţii familişti puneau pe primul plan familia, problemele căsătoriei şi ale copiilor. Pentru a rezolva problema, împăratul a dat un decret prin care interzicea mariajul soldaţilor, pentru ca aceştia să fie preocupaţi doar de cariera militară. Dar episcopul Valentin a dezaprobat decizia împăratului.

Episcopul Valentin, un sfânt care a protejat dragostea curată  

În ciuda restricţiei impuse de împăratul Claudius al II-lea, episcopul Valentin a continuat să-i căsătorească pe ascuns pe creştinii care urmau să meargă la luptă. Episcopul  Valentin considera că decretul emis de împăratul Claudius încuraja  desfrâul şi dezmăţul printre soldaţii săi. De aceea, episcopul a încercat să-i convingă pe contemporanii săi cât de importante sunt valorile matrimoniale. Episcopul Valentin a protejat dragostea curată dintre tineri, care se împlineşte prin căsătorie. Tot legenda spune că în ciuda poruncii împăratului Claudius al II-lea, episcopul Valentin i-a cununat, în continuare, pe tinerii care plecau în armată și ar fi cununat un păgân cu o creştină. În același timp, se spune că el dăruia tinerilor îndrăgostiţi flori din grădina sa şi că era un renumit vindecător de boli sufleteşti şi trupeşti.  

Împăratul i-a propus episcopului să se înroleze în armată

Împăratul i-a propus lui Valentin să renunţe la credinţa sa şi să se înroleze în armata romană. Pentru că a refuzat oferta împăratului, Valentin a fost învinuit de ”cununare religioasă”, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. În temniţă, înainte de a fi executat, Valentin a trimis următorul mesaj fiecărei persoane pe care a iubit-o: “Adu-ţi aminte de Valentinul tău!” Preotul Valentin a  preferat să moară decât să accepte ca tinerii să trăiască în desfrâu și  necăsătoriţi. El a fost executat în noaptea de 14 februarie în anul 273. Moaştele Sfântului Valentin sunt venerate şi în zilele noatre în  Biserica  Sfântul Valentin din localitatea Terni, Italia.

„Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”

La finalul scrisorilor adresate  din temniţă, celor pe care i-a iubit, înainte de a fi executat, Sfântul Valentin le adresa o rugăminte:  „Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”  

Ziua îndrăgostiților în ţara noastră

Şi în ţara noastră este sărbătorită Ziua îndrăgostiților. Mulți tineri  au adoptat această sărbătoare, chiar dacă Valentine, s Day a stârnit un val de critici. În acelaşi timp,  în țara noastră mesagerul iubirii este Dragobetele, celebrat de români în data de 24 februarie.

Mesajele de iubire se încheie cu o rugăminte

Ca şi în alte ţări, când este prăznuit Sfântul Valentin, românii îşi exprimă sentimentele de dragoste, se logodesc sau se căsătoresc, îşi fac cadouri şi surprize, pregătite din timp, adresând persoanei iubite un mesaj care se încheie cu o rugăminte arzătoare: să -l poarte în gând, mereu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net