Spitalele COVID, din nou sufocate de pacienți. La ATI nu mai sunt locuri

Ultima actualizare:

    Bolnavii de COVID-19 ajung în spitale când deja starea lor e gravă
Bolnavii de COVID-19 ajung în spitale când deja starea lor e gravă

Campania de vaccinare ia avânt, deja am ajuns la etapa a treia, sunt aproape 1,5 milioane de români imunizați, iar asta ne dă speranță că vom ieși din criză. Dar, în paralel, virusul nu stă nici el degeaba. Numărul infectărilor crește de la o zi la alta, iar spitalele COVID sunt din nou sub presiune. Medicii se tem de ce-i mai rău.

Predicțiile tuturor specialiștilor s-au adeverit: nu am scăpat de valul trei al pandemiei. Asta în primul rând din cauza noilor tulpini de COVID-19, mult mai contagioase, care circulă în România. „Vedem în fiecare zi o creștere a numărului de cazuri depistate, a numărului de cazuri internate în spitale și a numărului de cazuri cu acces în terapie intensivă, deci clar suntem în derularea acestui val 3”, a recunoscut recent la Digi24 Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

Spitalele COVID au început să arate din nou ca în toamna anului trecut. În acest moment, sunt internați 11.238 de bolnavi, dintre care 1.225 la ATI. Cazurile care ajung la spital sunt tot mai grave, ambulanțele stau la coadă în curte, pentru a lăsa pacienți, toate paturile sunt ocupate, unii bolnavi sunt conectați la oxigen pe holuri pentru că nu mai au loc în saloane. Potrivit Digi24, în toată țara mai sunt libere doar 30 de paturi la ATI, iar în Capitală, duminică seara nu mai era niciunul. Cea mai dureroasă situație, spun medicii, e noaptea, când le vin oameni în stare foarte gravă și nu îi pot primi. „Secțiile de terapie intensivă sunt pline și, din păcate, acest nou val este cu pacienți mult mai tineri, în jur de 50-60 de ani, majoritatea cu forme severe”, a declarat Fiorella Mitoiu, purtător de cuvânt al Spitalului Sf. Pantelimon din București. 

Nu cunoaștem numărul real de cazuri 

Ministerul Sănătății raportează zilnic un număr de cazuri, tot mai mare de la o zi la alta, însă acesta nu este numărul real. Mult mai mulți români, care nu se testează sau apelează la teste rapide cumpărate de pe internet, sunt pozitivi, fără a figura în statisticile oficiale. „Acea cifră raportată oficial nu este reală, este cifra pacienților care ajung în camerele de gardă. Din păcate, sunt mult mai mulți care își cumpără singuri teste rapide și le fac acasă, alegând să nu declare că sunt pozitivi”, a mai spus dr. Fiorella Mitoiu la Digi24. Medicul Beatrice Mahler e de părere că indicatorii pe care trebuie să-i urmărim în acest moment sunt paturile ocupate la terapie intensivă și numărul de decese. Și Alexandru Rafila, reprezentantul țării noastre la OMS, se arată îngrijorat: „Potrivit cifrelor oficiale, suntem la jumătate din numărul de cazuri înregistrate în noiembrie, cu toate acestea, spitalele sunt pline, probabil ne apropiem de capacitatea maximă. Asta îmi generează o preocupare pentru că nu știm care este situația reală și doar vedem presiunea pe sistemul de sănătate”.  

Alexandru Rafila: „Infectările sunt în creștere” 

În perioada următoare autoritățile se așteaptă la ce-i mai rău. „Când te afli într-o perioadă de creștere rapidă, nu poți să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Vor exista cu siguranță câteva săptămâni de creștere. Important este ca această creștere, care s-a dovedit a fi destul de rapidă, 20% pe săptămână, să fie frânată. Nu de dragul opririi, ci ca să putem să asigurăm asistență medicală tuturor celor care au nevoie. Mi-e foarte, foarte, foarte frică să nu ajungem, în următoarele două săptămâni, într-o situație mai puțin controlabilă în unele zone în ceea ce privește terapia intensivă”, a declarat dr. Alexandru Rafila la Antena 3.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net