Tradiții care atrag norocul în ziua Sfinților Trei Ierarhi

Ultima actualizare:

    Ajutor financiar pentru copiii și tinerii care vor să devină preoțiSursa foto: Arhiva Click
Ajutor financiar pentru copiii și tinerii care vor să devină preoțiSursa foto: Arhiva Click

În ziua de 30 ianuarie, cei Trei Ierarhi, cei mai mari învățători și păstori din istoria creștinătății, sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din lumea întreagă. În țara noastră, de secole, creștinii păstrează o serie de tradiții cu convingerea că, prin împlinirea lor, vor avea noroc, spor și bucurii tot anul.

 Sfântul Grigorie Teologul este protectorul femeilor văduve

O tradiție respectată în țara noastră, din vremuri îndepărtate, aduce  bucurii   persoanelor singure și mai ales văduvelor, dacă acestea îi cer ajutorul Sfântului Grigorie. Din moși strămoși, persoanele care au necazuri financiare, de sănătate și mulți dușmani aprigi în comunitatea în care trăiesc, trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care este un apărător dovedit al persoanelor necăjite.  

Ajutor financiar copiilor care vor să devină preoți

 În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine ca familiile cu venituri financiare să-i ajute pe copiii săraci, care doresc să devină preoţi.

Cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecători

În credinţa populară, cei Trei Ierarhi sărbătoriți în această zi sunt  respectați ca doctori vindecători de boli foarte grave. De aceea, în ziua praznicului  nu se lucrează, pentru a fi ocrotiți de pagubă, de arsuri și de friguri. În Muntenia , mai ales, în dimineața sărbătorii, este bine să  dăm de pomană o lumânare, pentru ca viața noastră să fie luminoasă, fără grija zilei de mine.    

Sfinții Trei Ierarhi  sunt sărbătoriți ca patroni ai casei

În țară, în numeroase familii, sunt sărbătoriți cei Trei Ierarhi ca patroni ai casei. De aceea, gospodinele duc la biserică pachete cu mâncare și băuturi preparate în căminl respective. După ce ofrandele sunt sfințite, se împart  copiilor și bătrânilor.

Ritual pentru  reușite în familie

Pentru ca membrii familiei să  aibă reușite în munca lor  de fiecare zi,  în ziua praznicului  nu se lucrează. Prin tradiție, sărbătoarea se respectă de femei pentru ca ele să aibă spor în munca lor în gospodărie și să nu piardă bani în afacerile peste an.

 Ritual pentru ca fetele nemăritate  să-și vadă ursitul

Fetele nemăritate care vor să-și afle ursitul  nu trebuie să spele rufe sau  să arunce lături în fața casei în care locuiesc. Totodată, ele  trebuie să mănânce doar pâine şi sare.

Se schimă vremea, se apropie primăvara  

Se crede că în această zi încolţeşte sub zăpadă grâul care a rămas neîncolţit în toamnă. De asemenea, în tradiţia populară se spune că începând cu această zi se schimbă vremea. În  ziua de Trisfetite ( cum se numește sărbătoarea în credința popular) începe să se schimbe vremea, deşi frigul tot îşi arată colţii, deoarece mai este o lună de iarnă. Dacă în ziua praznicului curg streşinile, urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă va fi o zi cu ger va urma o vară  călduroasă. Sfinţii aduc ploaie la timp, dacă sărbătoarea lor este respectată. De-acum, în mediul rural se spune că „se strâmbă pârtiile" și primăvara  alungă iarna.  

Praznicul Sfinților Trei Ierarhi este sărbătoarea reconcilierii

În ziua praznicului celor Trei Ierarhi se împacă rudele după lungi dispute. De asemenea, proiectele concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Pentru a fi apărați de întâmplări violente

În această zi, gospodinele nu trebuie să spele rufe sau să măture. Persoanele care respectă această tradiție vor fi apărate de întâmplări violente şi de infirmitate.

Să nu înstrăinați nici un lucru din casă

Potrivit tradiţiei, în ziua sărbătorii nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a ne proteja gospodăria de pagubă. 

Se dăruiesc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi

În multe zone din ţară, pentru persoanele care au murit neîmpărtăşite,  rudele prepară colivă.  Totodată, gospodinele merg la biserică cu coliva și cu pachete care conțin fructe  și pește. După sfințirea acestor ofrande, în memoria rudelor decedate, pachetele se impart mai ales bărbaților care au participat la Sfânta liturghie.  

Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat

În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.  

Interdicție pentru unele gospodine în ziua sărbătorii

 Este un lucru dovedit că acele gospodine care nu respectă sărbătoarea, care spală rufe şi apoi aruncă lături în curtea casei, după ce au împărţit ofrande pentru morţi, rămân văduve.

Ritual de iertare pentru păcatul avortului

Femeile care au păcătuit, făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea prin pomeniri şi prin împărțirea a trei ofrande la biserică- pachete care să conțină dulciuri și  lapte. De asemenea, ele trebuie să se roage Sfinților Ierarhi pentru iertarea marelui păcat.  Prin acest ritual,  femeile pot fi iertate pentru marele lor păcat.   

Sărbătoriții  este bine să consume pește și fructe

Pentru spor şi pentru sănătate, în fiecare familie sunt sărbătorite persoanele care poartă numele sfinților  Vasile, Grigorie și Ioan. La masa sărbătorească se consumă peşte şi fructe, simboluri ale unei vieţi duhovniceşti smerite. 

Pentru sporul casei să dăm de pomană o candelă și iconițe

În ziua celor Trei Sfinţi Ierarhi se face pomenire pentru sporul casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a membrilor familiei ; totodată se dau de pomană cărţi de rugăciuni şi iconiţe, care-i reprezintă pe Cei Trei Ierarhi. La acest praznic este bine să dăm de pomană o candelă, pentru ca tot anul viaţa noastră să fie luminoasă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net