A început campania de vaccinare peste tot în lume, autoritățile caută să fie cât mai transparente în legătură cu noile seruri, dar în continuare sunt o mulțime de întrebări și de temeri. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a răspuns la 6 dintre cele mai arzătoare întrebări.


Este adevărat că vaccinurile Pfizer și Moderna pot avea efecte secundare foarte serioase pe termen lung?

Nu știm care sunt efectele secundare pe termen lung, pentru că încă nu a fost nimeni vaccinat de suficient timp (maximum 4 luni – cei din trialul 3). Din cei vaccinați până acum (~500.000) nu a fost semnalat niciun efect secundar serios, cu excepția a foarte puține (8) cazuri de alergie severă (toate tratate pe loc). Sunt șanse mari ca o parte dintre noi să experimenteze efecte secundare moderate (durere la locul injectării, febră ușoară, oboseală) – acestea vor dispărea fără tratament în 1-3 zile. Este foarte puțin probabil ca aceste vaccinuri să aibă efecte adverse pe termen lung.

Este posibil ca vaccinurile cu ARN să schimbe ADN-ul unei persoane?

Nu este posibil. Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ARN mesager (un fragment mic din materialul genetic al virusului), care nu ajunge nicăieri în apropierea ADN-ul nostru și nu are cum să modifice ADN-ul nostru.

Pot să mă vaccinez dacă sunt gravidă?

Femeile gravide sau care alăptează nu au făcut parte din trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer sau Moderna. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea femeilor gravide și a femeilor care alăptează. De discutat și urmat recomandarea medicului vostru.

Pot fi vaccinați copiii?

Încă nu. Copiii sunt categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt o prioritate. Plus că nu au fost incluși copii sub 16 ani în trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer și Moderna. Au fost pornite recente trialuri în care au fost incluși copii între 12-16 ani. Vom afla rezultatele până când va veni rândul grupei de prioritate în care sunt copiii.

Dacă am trecut deja prin infecția COVID-19, mai este necesar să mă vaccinez?

Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat, în cele din urmă. Imunitatea dată de vaccin se pare că este mai stabilă și mai puternică decât imunitatea naturală. Cu toate acestea, cel mai probabil că cei care au trecut deja prin infecție vor avea un nivel e prioritate extrem de scăzut.

Este adevărat că o parte din informațiile de pe Facebook despre COVID-19 (cele care includ cuvintele cip, 5G, Bill Gates, tumori ca urmare a vaccinului etc) sunt bazaconii vehiculate de oameni care nu înțeleg biologia?

„Da!” - a răspuns Răzvan Cherecheș, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 
 
Loading...