Ziua în care a căzut masca. Românii au sărbătorit-o cu plimbări în parc, petreceri și focuri de artificii

Ultima actualizare:

    Bucureștenii au ieșit sâmbătă la iarbă verde, în Cișmigiu Foto: Mediafax
Bucureștenii au ieșit sâmbătă la iarbă verde, în Cișmigiu Foto: Mediafax

După o jumătate de an în care ne-am acoperit fețele cu măști de protecție în absolut orice spațiu închis sau deschis, de sâmbătă, 15 mai, românii au putut respira, în sfârșit, aer curat, de libertate. Autoritățile au decis ca masca să nu mai fie obligatorie afară, cu mici excepții. În toată țara, măsura a fost salutată cu strigăte de bucurie, muzică, petreceri și focuri de artificii.

Încă de vineri noaptea, la primele ore de la intrarea în vigoare a hotărârii CNSU privind relaxarea restricțiilor, zeci de tineri s-au adunat în Piața Constituției din București pentru a sărbători „libertatea”. Nu mai există restricții de circulație și declarație de proprie răspundere pe timp de noapte, nici obligația de a purta mască în aer liber. Prin urmare, ce metodă mai bună de a profita de aceste măsuri există decât afară, în stradă? Conform Digi24, în Piața Constituției, strigătele de bucurie, muzica și turatul mașinilor au răsunat de departe. „Parcă am ieșit de la pârnaie”, spune un băiat care recunoaște că nu s-a vaccinat și nici n-are de gând s-o facă. Unii au petrecut în mijlocul pieței până târziu în noapte, în urma lor rămânând aruncate pe jos măști de protecție și coji de semințe.


    Mai mulți tineri au întâmpinat ziua de 15 mai cu urale, în Piața Constituției foto: captură Digi24
Mai mulți tineri au întâmpinat ziua de 15 mai cu urale, în Piața Constituției foto: captură Digi24

La plimbare prin parcuri

Alți bucureșteni s-au bucurat de „ziua în care a căzut masca” afară, la plimbare. Sâmbătă, încă de dimineață, parcurile au fost pline de cupluri, prieteni, copii și căței. Au stat pe iarbă, au socializat, s-au plimbat cu bărcuțele pe lac sau au făcut mișcare, lăsând soarele să le mângâie în voie fața. Spre seară, forfota s-a mutat în Centru Vechi. Chiar dacă vremea nu a ținut cu petrecăreții, străduțele înguste arătau ca un furnicar gălăgios. Doar ici-colo, în marea de oameni, mai vedeai pe cineva cu mască. În cluburi, muzica a răsunat până la miezul nopții, iar la terase cu greu mai găseai un loc liber.


    Prima plimbare din acest an fără mască de protecție, în București Foto: Profimedia
Prima plimbare din acest an fără mască de protecție, în București Foto: Profimedia

Petrecere cu focuri de artificii, în Vamă

Briza relaxării a bătut și pe litoral. După un 1 Mai petrecut încă sub imperiul restricțiilor, cu mască și program redus la terasă, tinerii și-au luat acum revanșa. În Vama Veche, prima noapte fără restricții de circulație a fost celebrată cu focuri de artificii. S-a cântat la chitară și s-a dansat pe plajă, stațiunea arătând ca în vremurile bune, dinaintea pandemiei. „E atmosferă super mișto, e libertate! Mi-a fost tare dor”, spune un tânăr la PRO TV.


    Așa au arătat străduțele din Vama Veche în acest weekendFoto: Digital Adviser
Așa au arătat străduțele din Vama Veche în acest weekendFoto: Digital Adviser

Medicii avertizează: pericolul nu a trecut

Există însă și extreme. În unele sate și comune din țară, oamenii nu purtau mască pe stradă nici înainte de 15 mai. „Nu avem noi COVID aici”, explică o bătrână dintr-o localitate din Dolj, care ieșise la târgul organizat vineri dimineața. Alți români, responsabili, continuă să poarte masca pe stradă pentru protecția lor și a celor dragi. Medicii și epidemiologii avertizează că pericolul nu a trecut. „Eu vă spun că oamenii ieșeau pe stradă fără mască și acum câteva săptămâni, dar cu teamă să nu-i prindă, să nu-i filmeze, să nu-i amendeze. Azi (n.r. sâmbătă) au ieșit fără teamă, asta e singura deosebire. E un semn bun, dar nu trebuie privit cu bucuria învingătorului. Nu am învins și, indiferent ce se spune, depinde foarte mult și de cât de drăgălaș e virusul ăsta în continuare”, a declarat dr. Emilian Imbri la B1 TV.

Locurile în care trebuie în continuare să porți mască

Masca de protecție trebuie purtată în continuare în spațiile publice închise, dar și afară, în piețe, târguri, stații de transport în comun, în zona școlilor, la concerte, mitinguri, procesiuni sau diverse tipuri de întruniri, precum și în toate locurile aglomerate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net