Echipa feminină de handbal a României a ocupat locul 12 la Campionatul Mondial din Japonia, câștigând trei meciuri din totalul de opt. Naționala va participa la turneele de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în martie viitor, însă jocul ei a stârnit multă îngrijorare, fiind presărat cu numeroase erori neforțate.


Iată care ar fi 7 cauze ale evoluției neconvingătoare a României la competiția ce se încheie astăzi, în Japonia.
1. Lipsa de omogenitate s-a resimțit în atac. Handbalistele noastre au avut un comportament acceptabil în defensivă poate și pentru că acolo ”strici” jocul advers. Contează determinarea jucătoarei care fie acoperă o bucată de semicerc (apărare în zonă), fie nu lasă să treacă mingea sau adversarul direct (apărare om la om). Există, așadar, o participare individuală. În atac, în schimb, se vede omogenitatea unei echipe. Fiindcă acolo se construiesc acțiunile ofensive, se succed scheme de joc pe care trebuie să le cunoști foarte bine. Ceea ce nu prea s-a întâmplat la această ediție, una pe care Patricia Vizitiu, Anca Polocoșer și Elena Dache au prins-o în ultimul moment după excluderea jucătoarelor de la Corona Brașov. Că România a avut mari dificultăți în atac o arată și raportul dintre aruncările la poartă (345) și golurile marcate (181), procentajul (54%) ducând echipa noastră deasupra formațiilor din coada clasamentului general, mai precis a Australiei (39%), Kazahstanului (46%), Chinei (49%), Congo (50%) și Cubei (51%).
2. Selecția jucătoarelor a fost deficitară. A surprins absența din lot a extremei Laura Chiper. Jucătoarea nu numai că era într-o formă bună, dar se cunoștea foarte bine, în joc, cu colegele ei de la CSM București – Cristina Neagu, Crina Pintea, Gabi Perianu. De asemenea, în lotul inițial n-a fost inclusă nici Sorina Tîrcă, golgheterul campionatului. Și deși aceasta ar fi fost mai apoi exclusă, fiind legitimată la Corona, absența sa pune sub semnul întrebării modul în care s-a făcut selecția pentru această competiție. 
3. S-a simțit absența jucătoarelor de la Corona. Scandalul de dopaj în care a fost prinsă echipa Corona Brașov, ale cărei jucătoare ar fi folosit o terapie cu laser interzisă de regulamentul antidoping mondial, a afectat serios naționala noastră, care a rămas din start fără Eliza Buceschi și Cristina Laslo. Handbaliste cu experiență, acestea ar fi adus un plus jocului nostru atât în apărare, cât și în atac.
4. Cristina Neagu n-a atins încă forma maximă. Operată la genunchiul drept în luna ianuarie, revenită pe teren abia la începutul lunii noiembrie, cea mai valoroasă handbalistă din lume în 2018 a contribuit la victoria cu Ungaria, cea care a asigurat prezența naționalei în Grupa Principală II și, implicit, prezența în calificările olimpice. Autoare a 49 de goluri, dintre care 25 de la 7 metri, Cristina Neagu s-a resimțit în meciul cu Rusia, evoluând mai puțin cu Suedia și rămânând pe bancă la cel cu Japonia. Faptul că ea n-a atins încă forma maximă a afectat jocul și rezultatele naționalei noastre.
5. Nici portarii n-au avut randamentul așteptat. Niciunul dintre portarii noștri n-a pătruns în Top 19 la această ediție a CM. În total, Denisa Dedu, Iulia Dumanska și Diana Ciucă au apărat 79 din cele 306 aruncări ce au vizat buturile noastre, având un procentaj de reușită de 26%. Cu care i-au depășit pe portarii din Angola (24%), China (23%), Coreea de Sud (22%), Cuba (21%) și Australia (17%). La aruncările de la 7 metri apărate Dumanska este pe locul 17, cu un procentaj de 20% (3 apărate din 15).
6. Contraatacul rămâne ceva ”la care nu suntem buni”. Naționala feminină de handbal este încă departe de handbalul total. Dacă la CM din Japonia s-a mai jucat și cu extremele, contraatacul rămâne ceva ”la care nu suntem buni”. A spus-o Crina Pintea, după partida cu Suedia. Problema aceasta datează de ani buni. Să fie vreo 10, dacă nu mai mulți. Iar acum, la Mondiale, România a marcat doar 7 (șapte) goluri pe contraatac! Spre comparație, Norvegia, formație pe care naționala noastră a surclasat-o la CE 2018, a înscris de 62 de ori folosind această opțiune de joc.  
7. Antrenorul Tomas Ryde n-a avut cel mai bun mesaj. Poate că Tomas Ryde este un bun psiholog, însă acesta n-a izbutit ”să trezească” jucătoarele în momentele de apatie... Suedezul a fost criticat de oamenii handbalului românesc și pentru că a fost surprins bând apă dintr-o sticlă la un timp de odihnă... Pe de altă parte, acesta a insistat să jucăm faza de atac înlocuind portarul cu o jucătoare de câmp în perioadele de inferioritate, ceea ce ne-a costat adeseori scump...

 

Meciurile României la CM de handbal 2019

16-31 (9-16) cu Spania
29-24 (15-12) cu Senegal
22-20 (14-11) cu Kazahstan
26-27 (12-11) cu Muntenegru
28-27 (10-16) cu Ungaria
18-27 (10-10) cu Rusia
22-34 (9-14) cu Suedia
20-37 (8-18) cu Japonia

 
 
Loading...