Claudiu Ciur s-a apucat de sport dintr-o întâmplare. A ajuns campion mondial, apoi, subit, s-a lăsat de sport pentru a trăi „visul american"! A muncit în construcţii până când l-a apucat dorul de canoe şi a revenit la prima dragoste. Destinul l-a adus la cârma naţionalei Stetelor Unite, cu care va participa la Jocurile Olimpice de la Londra.


Povestea lui Ciur poate fi scenariu de film. A fost văzut la şcoala din Alba Iulia de un profesor care i-a prezis un viitor strălucit la canoe, aşa că l-a adus la Orşova.

„Acolo am dat admitere la Liceul cu Program Sportiv. Am tras şi am intrat apoi în lotul de juniori", povesteşte Ciur.

„La 18 ani, am luat medalie de argint la 1000m la dublu, un bronz in 4 la 1000 m si un loc 4 la 500 m la Europene.

În 2002, la Campionatul Mondial Universitar am câştigat aurul în 4 si la simplu am luat argintul. Apoi, i-am bătut pe toţi de la lotul olimpic", se mândreşte antrenorul.

Tentaţia de a trăi în Statele Unite a fost însă mult mai mare decât pasiunea lui din acel moment pentru canoe şi a dat sportul pe munca în construcţii.

„În 2003 am fost la Mondiale în SUA, la Atlanta. Aveam câteva cunoştinte din Alba Iulia care plecaseră si se stabiliseră acolo.

Unul dintre prietenii mei mi-a spus să rămân să lucrez în constructii că luam 100 de dolari pe zi şi eu câştigam în ţară 300 pe lună.

Am rămas în SUA. M-am lasat de sport şi am apucat calea construcţiilor. Făceam amenajări interioare. Nu ştiam nicio boabă de engleză", ne-a spus acesta.

S-a reapucat de canoe tot dintr-o întâmplare: "În 2006, nişte prieteni m-au chemat să facem un grătar lânga lacul unde fuseseră Mondialele în 2003.

Pe lac erau şi băieţii de la clubul local care se plimbau cu barcile. I-am zis unuia să mi-o dea şi mie să trag.

A venit antrenorul baiatului să vadă ce se întâmplă, i-am explicat cine sunt. Şi atunci, pe loc, m-a chemat la federaţie...

Am spus da! În 2007, am tras la toate competitiile interne şi am câştigat tot. Cheltuiam peste 20.000 de dolari pe an pentru a-mi face plăcerea asta.

Când au plecat doi dintre antrenorii de la club, mi-au propus mie un post. Am acceptat.

La naţionale am avut cele mai bune rezultate la juniori şi m-au numit selecţionerul lotului naţional, pentru că în SUA se alege selecţionerul în funcţie de câţi sportivi ai calificat la Olimpiadă, iar eu aveam cei mai mulţi. La fel s-a întâmplat şi la seniori".

Şi-a notat antrenamentele pe caiet

Claudiu a fost atât de pasionat de canoe în adolescenţă, încât îşi nota pe un caiet absolut tot ce făcea la fiecare antrenament.

CLIIMA20120711_0128_1.jpg

În 2009, românul Claudiu Ciur a fost desemnat antrenorul anului în SUA (fotografii: Marian Burlacu)

„Scriam şi când furam la alergări „azi nu am facut 5 km, am făcut doar 4,5 km". Dar de obicei nu furam că eram destul de conştiincios.

Nu am fost un talentat, dar am fost foarte muncitor, ambiţios", ne-a povestit antrenorul lotului din SUA.

Ţine cu românii

Chiar dacă este antrenorul echipei din SUA, Claudiu Ciur ne-a dezvăluit că inima lui va bate pentru sportivii români care vor concura la Londra:

„Sper să facă treabă bună românii la Olimpiadă. Cu ei ţin în competiţie. La concursuri, când sunt întrebat de unde sunt şi le spun Romania, îmi zic: «Da, voi sunteţi buni»".


 
 
Loading...