Medalii pe bandă rulantă pentru boxerul Cosmin Gîrleanu

Ultima actualizare:

    Cosmin Gîrleanu e declarat câștigător după un meci susținut la CE U22 din RusiaFoto: Facebook / European Boxing Confederation
Cosmin Gîrleanu e declarat câștigător după un meci susținut la CE U22 din RusiaFoto: Facebook / European Boxing Confederation

Hunedoreanul Cosmin Petre Gîrleanu (19 ani) a devenit vicecampion european U22 la box. Socotit a fi o mare speranță a pugilismului amator din România, elevul lui Ilie Captari are în palmares și un titlu mondial de juniori.

Participant la Campionatul European U22 (sub 22 de ani) de la Vladikavkaz (Rusia), în limitele categoriei 49 de kilograme, Cosmin Gîrleanu a fost învins de rusul Volodia Mnatsakanian printr-o decizie controversată. Pugilistul legitimat recent la CS Hunedoara nu și-a putut ascunde tristețea după acest eșec și a postat următorul mesaj pe rețelele de socializare: "Vă mulțumesc tuturor celor care m-au susținut! Am pierdut din păcate, dar nu în ring și în fața arbitrilor... Așa este când boxezi cu un rus la ei acasă... Cine a văzut meciul știe despre ce-i vorba! Nu sunt supărat, știu că eu sunt campionul! Hai România! Vă mulțumesc tuturor!". Nu este pentru prima dată când Cosmin este trădat de arbitraj. În 2013, de pildă, la Campionatul European de box al cluburilor școlare, el a fost împiedicat să intre în finale. Iar antrenorul său, Ilie Captari, spune că acea nedreptate l-a ambiționat și mai tare pe Gîrleanu. ”După cum se știe, arbitrajul ridică probleme și în sportul nostru. Nedreptatea ce i-a fost făcută în 2013 l-a ambiționat și mai mult. A devenit vicecampion european, iar apoi a cucerit titlul mondial. Arbitri n-au mai avut ce să-i facă. A câștigat mult prea clar”. 

Își moștenește tatăl, fost luptător

De opt ori campion al României, Cosmin Gîrleanu a moștenit pasiunea pentru sport de la părinții săi.  Tatăl lui a practicat luptele, iar mama sa a făcut gimnastică. Poreclit ”Cozu”, el a fost dat la box, în 2010. ”Cosmin era ceva mai neastâmpărat, iar tatăl său, fost luptător de performanță, s-a gândit să-l dea la sport. Să-și consume acolo energia. Și cum i-a plăcut a rămas. Nici nu se putea întâmpla altfel. Are calități pentru acest sport. Este conștiincios. Și dorește să fie cel mai bun”, și-a amintit Ilie Captari, care și-a exprimat deseori, în ultimii ani, și marea sa dorință: "Sper ca la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, Cosmin Gârleanu să se numere printre medaliați. Acesta este visul nostru. Al lui, dar și al meu, ca antrenor al său”. 

Cosmin Gîrleanu îi are ca model pe Floyd Mayweather și Manny Pacquiao

Fiind la început de carieră, Cosmin Gîrleanu îi urmărește pe pugiliștii experimentați, dornic ”să fure” meserie de la ei. Idolii săi sunt Manny Pacquiao şi Floyd Mayweather, doi sportive de prim plan în ”Nobila artă”. Nu este o întâmplare, cei doi campioni mondiali la box profesionist evoluând la categorii de greutate apropiate de a hunedoreanului.

Gîrleanu a adus României primul titlu mondial după zece ani

În 12 septembrie 2015, Cosmin Gîrleanu a cucerit titlul mondial la juniori. Primul pentru țara noastră după cel câștigat de Flavius Biea, în 2005, la CM de cadeți de la Liverpool. Performanța a fost cu atât mai importantă cu cât a fost înregistrată la Sankt Petersburg, în Rusia, acolo unde e extrem de dificil să te impui în fața localnicilor. Atunci, în finală, Gîrleanu l-a învins la puncte pe americanul Jesse Rodriguez. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net