Federaţia Internaţională de Haltere a publicat o listă cu sportivii depistaţi pozitiv, printre care şi Răzvan Martin şi Elena Andrieş. Ambii au folosit stanozolol, un steroid folosit pentru creşterea masei musculare.


Vestea a şocat lumea halterelor, iar întreaga atenţie s-a abătut către Martin, medaliat la Olimpiadă şi cel care la Europene, unde a fost prins dopat, cucerise aurul la stilul smuls şi bronzul la total, la 77 de kilograme. "Nu pot să înţeleg cum s-a întâmplat. La 3 aprilie am fost luat la doping şi încă o dată cu trei zile înainte de plecarea la concurs. Nu am avut absolut nimic. Acum nu am intenţia să mă las", a explicat Martin.

"Nu am întâlnit ca un laborator să recunoască o greşeală. Acest anabolizant rămâne în corp şase luni, el a venit la pregătire la 6 ianuarie, deci mai avea două luni până la concurs, cum să folosească aşa ceva? El a fost unul dintre cei mai controlaţi halterofili din lume. Pentru mine e un şoc, el era o speranţă a mea pentru Olimpiada din 2016", a susţinut antrenorul lotului naţional de haltere, Petre Becheru.

„Trebuie să ne gândim că România a pierdut şase medalii într-o săptămână, dacă luăm în calcul şi ce s-a întâmplat acum câteva zile la atletism. Păi mai bine aceste şase medalii nu le câştigam niciodată", a tunat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu. "Cei care au condus delegaţiile României la aceste competiţii trebuie sancţionaţi, iar aşa cum le vor fi retrase premierile sportivilor trebuie retrase şi ale lor. Martin e la prima abatare, nu trebuie răstignit. El a fost controlat şi la Londra, înainte şi după ce a câştigat, şi dacă îi găseau ceva, îi retrăgeau pe loc medalia", a încheiat Dobrescu.

Steroidul creşte masa musculară

Stanozolol este un steroid sintetic analitic. E folosit pentru creşterea masei musculare şi arderea grăsimii în exces. Ca efecte secundare sunt toxicitatea la nivelul plămânilor, dezvoltarea ţesutului mamar la bărbaţi şi reţinerea apei.


 
 
Loading...