Ministru delegat al Sporturilor în Franţa, Roxana Mărăcineanu (45 de ani) a anunțat că a intrat în izolare pentru o săptămână. Demnitarul a luat această hotărâre după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus.


Prima campioană mondială a Franței la natație s-a retras acasă, pentru şapte zile, dar va continua să lucreze în acest răstimp. "În conformitate cu recomandările autorităţilor sanitare, va respecta o perioadă de izolare de şapte zile la domiciliu. Ministrul nu prezintă niciun simptom până în prezent şi rămâne pe deplin mobilizată", a precizat Ministerul Sporturilor din Franța, într-un comunicat de presă, citat de Le Parisien.
Într-o situaţie asemănătoare este şi Brigitte Macron, soţia preşedintelui Emmanuel Macron, care a intrat în izolare după ce a fost în contact cu o altă persoană pozitivă.
Stabilită în Franța cu familia, în 1984, Roxana Mărăcineanu și-a luat cetățenia în 1991. Născută la București, în 7 mai 1975, ea praticase gimnastica acolo. Ajunsă în Hexagon, la Mulhouse, a excelat la înot, devenind în 1998, la Perth, prima sportivă din Franța care a cucerit tilul mondial la nataţie, la 200 m spate. În aceeași probă, a mai obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Sydney, fiind întrecută de brăileanca Diana Mocanu. Retrasă din activitatea sportivă în 2004, a devenit consultant la diverse posturi tv și de radio, implicându-se, totodată, în diverse programe de popularizare a sportului în rândul tinerei generații. A intrat și în politică, iar în 2010 a fost aleasă consilier în l'Île-de-France, regiunea în care se află Parisul. În 2014 a candidat la ocuparea postului de Director Tehnic Național la Federația Franceză de Natație.  
Desemnată ministru al Sporturilor din Franța în 4 septembrie 2018, Roxana Mărăcineanu este prima femeie cu origini în România care devine ministru în Hexagon. Înaintea ei, Lionel Stoleru a făcut parte din Guvernul Francez în Administraţia François Mitterrand (1988-1991), iar Pierre Moscovici, fiul psihologului româno-francez Serge Moscovici, a fost ministru al Economiei, Finanțelor și Industriei între 2012 și 2014.

 
 
Loading...