Se retrage cel mai rapid om din lume

Ultima actualizare:

    Usain Bolt este considerat cel mai mare sprinter al tuturor timpurilorFoto: EPA
Usain Bolt este considerat cel mai mare sprinter al tuturor timpurilorFoto: EPA

„Fulgerul” Bolt, sprinterul jamaican de 30 de ani care a uimit lumea cu viteza sa, va părăsi pista. Sâmbătă, după închiderea ediţiei, a avut penultima sa cursă, finala la 100 de metri, iar sâmbăta viitoare se va oficializa retragerea, odată cu proba de ştafeta 4x100 de metri, alături de echipa Jamaicăi.

Usain e primul care deţine recordul atât la cursa de 100 de metri, alergată în 9.58 de secunde, la cea de 200, cât şi la 4x100. Are titluri olimpice şi mondiale, fiind omul care a revoluţionat atletismul. Fanii îl vor mai putea vedea live sâmbăta viitoare, apoi nu va mai alerga niciodată în competiţii oficiale anunţul fiind făcut chiar de el. Acum, Click! vă dezvăluie şapte secrete despre viaţa şi cariera lui Bolt.

Primul premiu: a mâncat gratis

Când avea 12 ani, un preot l-a provocat pe el şi pe un prieten să facă o cursă, câştigătorul urmând să primească o masă caldă. A câştigat, iar părintele l-a ambiţionat: „Tu poţi să baţi pe oricine”.

A adoptat un ghepard

În 2009 a plătit peste 10.000 de euro pentru a avea în grijă un pui de ghepard, rămas orfan. Felina, cea mai rapidă din lume, era numită de îngrijitorii bazei aflate în Nairobi, „Fulgerul Bolt”. În fiecare an oferă 2.500 de euro pentru ca animalul să nu ducă lipsă de nimic. Apoi, prin fundaţia sa ajută copiii din mediile sărace să-şi depăşească condiţia prin sport şi cu ajutorul sponsorilor săi are grijă ca tinerii ce urmează cursurile liceului unde el a absolvit să aibă câte un rând de echipament. De asemenea, orice reclamă a sa e filmată în Jamaica, cu echipă locală, pentru a-şi ajuta concetăţenii.

Start-fulger

Cercetătorii au descoperit că startul său într-o cursă este cel mai rapid, fiindcă erau voci care susţineau că de fapt el porneşte încet şi apoi recuperează distanţa. De asemenea, el menţine ritmul alert, nu reduce viteza deloc pe timpul cursei, şi astfel devine imposibil de depăşit.

Pasionat de cricket

A participat la meciuri de cricket, în ligile inferioare, dar şi la unele demonstrative. În plus, e un mare fan al fotbalului şi chiar a vrut să dea probe de joc la Manchester United. 

Bolt, jocul de pe telefon

Există o aplicaţie numită „Bolt”, în care utilizatorii telefoanelor inteligente îl folosesc pe „Usain” pentru a atinge anumite obiective şi-n acest fel sunt recompensaţi cu o viteză şi mai mare. Dar, cu cât alergi mai tare cu atât mai mulţi piraţi sunt pe urmele tale şi-n final vei avea nevoie de un lansator de grenade pentru a scăpa de ei.

Are coloana strâmbă

Coloana sa suferă de o curbură anormală şi el a resimţit problemele la începutul carierei. Dar, cu ajutorul specialiştilor din echipa sa, a reuşit să-şi întărească musculatura spatelui şi să treacă peste dureri.

Pacientul unui doctor controversat

Atletul merge des la cabinetul lui Muller-Wohlfahrt, fostul medic al celor de la Bayern Munchen, un doctor ce practică acupunctura şi medicina alternativă. El foloseşte substanţe extrase din crestele cocoşilor. Bolt merge la acest medic de la vârsta de 16 ani şi susţine că se simte excelent după o şedinţă de terapie.

Usain Bolt

  • s-a născut la data de 21 august 1986 în Jamaica
  • are 1.95 metri şi 96 de kilograme
  • a câştigat trei medalii de aur la JO de la Rio 2016, în probele de 100 de metri, 200 de metri şi ştafeta de 4x100 de metri
  • are opt medalii olimpice de aur în carieră
  • are cinci medalii mondiale de aur şi două de argint
  • în 2009 a stabilit un record mondial, alergând proba de 100 metri în 9.58 de secunde
  • averea sa e de aproape 47 de milioane de euro, având multe contracte de imagine, dar şi sume importante obţinute de pe urma curselor câştigate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net