La presiunea tehnicienilor din Liga Florilor la handbal, Tomas Ryde a fost demis din postul de antrenor al naționalei feminine


Clasarea modestă (locul 12) de la CM din Japonie, dar mai ales evoluțiile modeste au făcut ca scandinavul să rămână fără susținerea Comisiei Tehnice a FR de Handbal. Consiliul de Administrație al Federației a decis să-i rezilieze contractul lui Tomas Ryde și va decide pe cine aduce în locul său. 
Pentru prima oară după 5 ani se pune din nou problema desemnării unui român ca antrenor al naționalei feminine de handbal. Printre cei propuși sunt Bogdan Burcea, Florentin Pera, Aurelian Roșca și Adrian Vasile, dar și Gheorghe Tadici (67 de ani). Prezent în staff-ul tehnic al reprezentativei în anii 90, aflat mai apoi la timonă în trei rânduri, când s-a reușit și cea mai mare performanță de după Revoluție (locul 2 la CM 2005), tehnicianul Zalăului ar fi declinat oferta. Astfel că, dacă ne raportăm la vârstă, fotoliul de selecționer va fi disputat de tehnicienii din valul 2, respectiv 3. Iar dacă Roșca (52 de ani)  a fost secundul lui Oțelea (2002-2005), Burcea (47 de ani) și Pera (40 de ani) au colaborat chiar cu Tadici (2012-2015). 

Adi Vasile n-ar spune nu

Într-o postură complicată este Adi Vasile (37 de ani). Antrenor principal la CSM București, acesta este secund la echipa Muntenegrului, adversara României la turneul de calificare la JO din martie... Astfel că, în caz de numire, acesta ar deveni adversar direct al formației cu care a ocupat locul 5 în Japonia. Chestionat recent pe această temă, Adi Vasile n-a respins ideea de a deveni antrenorul naționalei, însă a subliniat că acel moment nu a venit încă. ”E devreme să vorbim de așa ceva. Și nici nu e corect, naționala având un staff tehnic”, a răspuns atunci cel care i-a succedat și pe banca lui CSMB lui Tomas Ryde.  

Și naționala masculină s-a întors la antrenori de origine română

În octombrie trecut, FR de Handbal a decis ca echipa masculină a României să fie antrenată din nou de un tehnician de origine română. În acest post a fost desemnat Rareș Fortuneanu, care asigură și conducerea tehnică a formației franceze Saint-Raphael VHB. Acesta i-a succedat antrenorul spaniol Manuel Montoya, cel care a fost recomandat de predecesorul său, Xavier Pascual. Altfel, România va participa de vineri până duminică la preliminariile CM masculin din 2021, urmând a înfrunta Georgia, Kosovo și Italia, în Grupa 3, la Benevento. Prima clasată va evolua în ”baraj”. 
Ultimii antrenori ai naționalei feminine de handbal
Dumitru Muși: noiembrie 2000 – ianuarie 2002
Cornel Oțelea: ianuarie 2002 – ianuarie 2005
Gheorghe Tadici: ianuarie 2005 - septembrie 2008
Radu Voina: octombrie 2008 – mai 2012
Gheorghe Tadici: iunie 2012 - ianuarie 2015
Tomas Ryde (Suedia): martie 2015 - octombrie 2016
Martin Ambros (Spania): octombrie 2016 – mai 2019
Tomas Ryde (Suedia): mai 2019 – ianuarie 2020

 
 
Loading...