De dragul banilor, fac praf două campionate. LPF a decis ce se întâmplă cu Liga 1

Ultima actualizare:

    Dinamoviștii vor juca 7 meciuri în 17 zileFOTO: Sportpictures.eu
Dinamoviștii vor juca 7 meciuri în 17 zileFOTO: Sportpictures.eu

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a demonstrat că în Liga 1 echipele trăiesc doar din banii veniți de la televiziuni. Practic, pentru a nu pierde suma convenită cu deținătorul drepturilor tv, sezonul se va lungi în play-out până la 18 august. Barajul va avea loc la 21 august, ziua în care ar trebui să înceapă și noua ediție a campionatului!

Avem un fotbal unic, am simțit asta cu toții pe propria piele de-a lungul anilor, dar ultima pățanie este chiar o premieră mondială: ar trebui să începem noul campionat înainte de a-l fi omologat pe precedentul! Conform secretarului general al LPF, Justin Ștefan, data de start a sezonului a fost stabilită: ”În momentul de faţă rămânem pe 22 august. Încercăm să-l amânăm pentru 29 august, dar trebuie să discutăm cu deţinătorii de drepturi TV”. Cum 22 este într-o sâmbătă, și în ultimele ediții întrecerea internă a început cu un meci programat vinerea, înseamnă că noua ediție a Ligii 1 va începe, de fapt, la 21 august. Adică exact în ziua în care ar trebui să se afle și ultima participantă la noua ediție a campionatului, atunci fiind reprogramat și barajul dintre ocupanta locului 12 din Liga 1 și cea a poziției a treia din Liga 2! Aceasta a fost, de fapt, una dintre deciziile luate în cadrul Adunării Generale a LPF, de ieri: stabilirea datei barajului, dar și dacă se prelungește sau nu play-out-ul. Pentru că la noi banii de la televiziuni fac legea, iar aceștia nu pot fi luați decât dacă se joacă toate meciurile, s-a decis ca play-out-ul să țină până la 18 august. ”Am stabilit împreună că obiectivul nostru rămâne să disputăm toate cele 268 de jocuri programate conform programului iniţial şi înţelegerii cu partenerii media. Asta înseamnă că pentru a putea juca toate meciurile echipei Dinamo este nevoie de extinderea termenului de finalizare a play-out-ului la data de 18 august 2020, urmând ca meciul de baraj să se joace pe data de 21 august. Vom înainta această propunere către FRF, decizia finală aparţine Comitetului Executiv sau de Urgenţă al FRF. Vom vedea ce decizie vor lua cu privire la acest aspect”, a mai declarat Justin Ștefan. În cazul în care FRF aprobă această decizie, atunci dinamoviștii vor avea de disputat 7 meciuri în 17 zile! Pentru eventualitatea în care meciurile nu se vor termina la timp, cluburilor li s-au cerut propuneri de terminare a sezonului, urmând să fie adoptată cea propusă de majoritatea.

Conform Digi Sport, cinci echipe din play-out au cerut oprirea campionatului: Viitorul, Sepsi, Poli Iași, Hermannstadt și Chindia. Numai că celelalte formații din Liga 1 nu au fost de acord, tocmai pentru a nu pierde câteva sute de mii de euro. Au preferat, astfel, să-și compromită și noul sezon, pentru că de ce fel de transferuri sau de pregătire a noului campionat ar putea fi vorba în momentul în care nu ai timp să faci transferuri, sau pregătire cu noii jucători, din moment ce campionatul începe ca după o etapă intermediară, la trei zile distanță de finalul precedentului? Lucru recunoscut indirect și de Justin Ștefan: ”vorbim de două sezoane de compromis, sezonul acesta şi cel următor, însă la final mesajul a fost cât se poate de simplu: dacă vrem să încasăm cele 28 de milioane din contractul pe sezonul următor e nevoie să jucăm şi să furnizăm 268 de jocuri”.

O soluție ar fi fost cea propusă de FRF, de oprire a play-out-ului și de mărire a numărului de echipe. Numai că asta ar fi însemnat, din nou, mai puțini bani pentru formațiile din Liga 1, a căror gândire a fost sintetizată perfect de patronul FCSB, Gigi Becali: „Nu sunt de acord cu sistemul de 16 echipe. Dacă noi suntem săraci lipiți pământului, nici 14 nu adunăm, de unde să aducem 16 sau 18, bă? Jucăm cu Bărăganul Ciulniţa, noi suntem CSA Steaua? De unde să avem 18 echipe noi? Așa, vom avea si mai puțini bani de la televiziune. Noi oricum le avem acum pe Chindia, Clinceni, Călărași... ce echipe sunt astea?”, a declarat Becali la ProX.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net