Că medicii români sunt unii dintre cei mai bine pregătiţi din lume ştiam, dar că încă se mai poate excela la acest capitol şi în interiorul ţării, e o raritate. Ionuţ Codorean s-a lăsat de fotbal „din cauza” lui Marius Lăcătuş, dar a devenit unul dintre cei mai apreciaţi doctori sportivi din România.


A operat cele mai complicate cazuri posibile şi a salvat o mulţime de cariere! La 44 de ani îşi spune povestea pentru Click! şi e una fabuloasă!

Domnule doctor, ce v-a atras la medicina sportivă?

Am jucat fotbal la Steaua de la 6 la 17 ani, când am renunţat ca să învăţ pentru Facultatea de Medicină. Tot timpul mi-am dorit să fiu medic pentru că tata e medic. La un moment dat am vrut să fiu şi medic şi fotbalist. Boloni era modelul meu, iar în 1989 am renunţat definitiv la fotbal pentru că mi-am dat seama că e imposibil să-i iau locul în echipă lui Lăcătuş. Eram pe post cu el şi atunci am zis că am şanse mai mari în medicină, chiar dacă se spune că acolo sunt 10 pe loc. Cu Lăcătuş eram doi pe loc, dar degeaba!

Care a fost prima aventură oficială în domeniu?

În facultate am fost medic la loturile naţionale de juniori, apoi doi ani am fost doctorul Stelei, în mandatele lui Victor Piţurcă şi Cosmin Olăroiu. În timpul rezidenţiatului şi după am făcut stagii de pregătire la cei mai mari profesori de ortopedie care tratau doar sportivi, Martens, în Belgia, şi Marcacci, la Bologna. Apoi, timp de şase luni am lucrat la clinica doctorului Irimia, din Germania. De aici până la tratarea sportivilor a mai fost un singur pas, uşor de făcut.

Câţi sportivi trataţi într-un an?

Zilnic operez sportivi, doar că aceştia sunt pe diferite niveluri. Nu pe toţi îi vedeţi la televizor. E vorba de câteva sute pe an, cu aproximaţie. Ultimul pacient al meu din lumea sportului este Cristian Ciocan care a avut ceva probleme înaintea meciului cu Alexander Povetkin, care va avea loc în decembrie la Ekaterinburg. Sper să câştige şi să-l provoace pe britanicul Anthony Joshua, campionul la categoria grea.

17796103_455502564781131_8295471209793270241_n.jpg

Ionuţ Codorean, la treabă, în cabinetul de pe Calea Plevnei, citind RMN-uri,ecografii şi salvând cariere! Pare simplu, dar nu e chiar aşa!
Foto: Facebook

Ce sentiment aţi avut când preşedintele Klaus Iohannis şi primul ministru, Victor Ponta, v-au cerut ajutorul?

Singurul sentiment a fost acela de mândrie că m-au ales pe mine. Puteau să aleagă pe oricine altcineva! În rest, tratez pe oricine egal. Doar un alt pacient! Doar pe domnul Iohannis l-am operat însă, la umăr! Pe Victor Ponta nu l-am operat eu la genunchi, doar l-am însoţit la clinica din Turcia unde s-a tratat.

Din ce sport aveţi cei mai mulţi pacienţi?

Ca număr, din fotbal, pentru că este cel mai răspândit. Ca procent din numărul total de practicanţi cei mai mulţi vin din handbal, care este cel mai dur sport, atât pentru genunchi, cât şi pentru braţe. Apoi, imediat vine ca duritate baschetul.

Ce poate să păţească cel mai rău un sportiv?

23316660_561432414188145_4807448941521152150_n.jpg

Cristian Ciocan, greul care luna viitoare se va lua la trântă cu rusul Povetkin şi apoi, speră el, chiar cu marele Joshua, a fost reparat între timp de Ionuţ Codorean
Foto: Facebook

Fracturi, rupturi de ligamente încrucişate, rupturi de tendon rotulian sau ahilian. Ruptura de ligament încrucişat anterior este cea mai frecventă leziune gravă, dar nu cea mai gravă posibilă. La tenis riscurile sunt mai mici pentru că nu există contact cu adversarul. La gimnastică accidentările caracteristice sunt la cot şi la glezne.

Suntem obişnuiţi să pierdem medicii buni! Dumneavoastră ce planuri aveţi?

Am primit multe oferte de a pleca în străinătate, dar una singură m-a tentat, în 2002, când eram student. Era din Italia şi suna foarte bine. M-a pus puţin pe gânduri, dar până la urmă am refuzat. Şi nu regret!

De anul trecut nu-l mai găsiţi decât la clinica privată

Ionuţ Codorean a fost mulţi ani disponibil pentru toată lumea, dar din decembrie 2016 şi-a dat demisia din sectorul public de sănătate. „Pur şi simplu nu mai aveam timp de nimic. Am fost şase ani şeful secţiei de ortopedie de la Spitalul Militar şi am renunţat pentru a activa doar în privat. Am acest cabinet pe Calea Plevnei, unde îmi primesc pacienţii, iar de operat o fac la Spitalul de Ortopedie Medlife pentru că e riscul cel mai mic de contaminare, pentru că se fac doar intervenţii ortopedice”, ne-a declarat doctorul prin cabinetul căruia trec zilnic zeci de sportivi.

budescu_si_codorean.jpg

Constantin Budescu a trecut şi el prin mâinile de aur ale doctorului Codorean. Şi e apt 100%
Foto: Facebook

A inventat o proteză miraculoasă pentru cot

Cabinetul doctorului Codorean este plin de medalii, cupe şi diplome primite pe la tot felul de conferinţe medicale internaţionale. De una este însă mai mândru decât de restul! „Împreună cu o echipă de la Institutul Politehnic am făcut o proteză de cot pentru care am luat premiul 1 la saloanele internaţionale de la Bruxelles şi Geneva. A fost foarte apreciată şi sper să intre în curând în fabricaţie, iar pacienţii cu probleme să poată beneficia de ea”, şi-a explicat ortopedul vedetelor „bibelourile” din cabinet.

img_0060.jpg

Medalia de aur primită de Ionuţ Codorean pentru invenţia sa extraordinară! Pe pervaz "zac" alte trofee încasate la fel, dar şi racheta primită de la Irina Begu, desigur, şi ea pacientă în trecut a celebrului ortoped
Foto Click!

Pe Larisa Iordache a operat-o de cele mai multe ori

Ionuţ Codorean n-are timp de respiro nici când e pauză competiţională! Atunci e timpul cel mai bun pentru controalele periodice şi anticamera cabinetului din zona Gării de Nord se umple. Doar în ultimul an pe la „Medicul care te ajută să revii rapid în joc”, au trecut fotbaliştii Romario Benzar, Dragoş Nedelcu, Mihai Bălaşa, Constantin Budescu, Dragoş Grigore, Gabriel Torje, dar şi fostul jucător, Mirel Rădoi, încă cu probleme la un genunchi. „Cel mai des am operat-o însă pe gimnasta Larisa Iordache”, a declarat medicul în vârstă de 44 de ani.

mic_romario_benzar_larisa_iordache_si_dr._codorean.jpg

Stelistul Romario Benzar a fost vindecat cu două luni mai repede decât se anticipa. Ionuţ Codorean a fost "de vină"! În sala de aşteptare, acesta s-a întâlnit cu campioana gimnasticii, Larisa Iordache, din păcate de prea multe ori operată de ortoped
Foto Click!

radoi_si_codorean.jpg

Mirel Rădoi a fost operat la ambii genunchi şi chiar dacă s-a retras între timp încă îl mai vizitează pe doctorul Codorean pentru a i se confirma că e totul în regulă
Foto: Facebook

mic_codorean_si_tatarusanu.jpg

Ciprian Tătăruşanu, portarul naţionalei României şi al francezilor de la Rennes, nu putea scăpa de probleme medicale la acest nivel
Foto: Facebook

codorean_si_marica.jpg

Ciprian Marica s-a retras la doar 30 de ani şi din cauza problemelor medicale. Dovadă stau vizitele la doctorul Codorean pe care încă le mai face deşi nu mai are treabă cu sportul de performanţă
Foto: Facebook

torje_si_codorean.jpg

Gabriel Torje a venit la control tocmai din Turcia pentru că are încredere în Ionuţ Codorean
Foto: Facebook

mic_codorean_si_begu.jpg

Tenismena Irina Begu a avut probleme la umăr şi cinea putea s-o facă repede bine dacă nu Ionuţ Codorean?
Foto: Facebook
 
 
Loading...