Farsa cu Mirel Rădoi va dura 7 ani

Ultima actualizare:

    Mirel Rădoi a acceptat  să fie antrenorul Stelei,  dar lipsa oricărei  diplome de tehnician  i-a atras împotrivă  toată lumea fotbaluluiFOTO: Răzvan Păsărică
Mirel Rădoi a acceptat să fie antrenorul Stelei, dar lipsa oricărei diplome de tehnician i-a atras împotrivă toată lumea fotbaluluiFOTO: Răzvan Păsărică

Păcăleala prin care Mirel Rădoi o antrenează pe Steaua la negru, fiind trecut oficial drept director sportiv, e miza acestei pauze competiţionale. Mulţi se întreabă de ce nu-şi obţine acesta diploma, dar din păcate, fostul jucător va mai rămâne mult şi bine în gura lumii.

Licenţa PRO, cea mai importantă în antrenorat, prevede şcoală serioasă, întinsă pe studii de ani buni. Cum Rădoi n-a fost preocupat să înceapă procedurile de când era jucător, cum fac mulţi fotbalişti pe final de carieră ca să poată antrena imediat cum se retrag, iată ce trebuie să facă el.

În primul rând, trebuie să se înscrie la Licenţa A, unde candidatura îi va fi admisă din oficiu pentru că a participat cu naţionala României la un turneu final, mai exact Euro 2008. Apoi, va studia timp de un an şi o lună, cu vizite periodice la cursurile Şcolii de Antrenori din cadrul FRF, iar la final va susţine un examen scris. Apoi, Rădoi nu se poate înscrie imediat pentru obţinerea Licenţei PRO, ci trebuie să antreneze cu Licenţa A minimum trei ani.

Abia la finalul acestei perioade poate să aplice pentru Licenţa PRO, dacă va trece în prealabil de un interviu. Cursurile durează apoi încă un an şi trei luni, începând în luna februarie şi încheindu-se undeva în luna mai a anului viitor.

Dacă adunăm toţi aceşti paşi rezultă că, dacă Rădoi s-ar apuca de studii chiar din această toamnă, n-ar putea să-şi obţină mult-râvnita Licenţă PRO mai devreme de vara anului 2020. 

A făcut doar 10 clase şi n-are diplomă de Bacalaureat

Problema lui este însă una mult mai mare, care îl împiedică să se apuce de treabă: n-are diploma de Bacalaureat, condiţie eliminatorie a FRF. Rădoi n-a terminat decât 10 clase la Liceul „Domnul Tudor”, din Drobeta Turnu Severin, şi mai are nevoie de încă doi ani pentru a se înscrie la examenul de final de liceu. Asta înseamnă un total de 7 ani până la posibila obţinere a Licenţei PRO, când stelistul va împlini deja 42 de ani.

Un singur lucru îl poate salva pe Rădoi, o derogare de la FRF, care i-a fost deja refuzată. Un lucru important trebuie să ia însă în calcul. Dacă la Steaua şi în România merge cu această păcăleală, în străinătate n-are nici o şansă să antreneze fără Licenţa PRO. Nu de alta, dar poate ia titlul anul viitor şi nu va putea da curs vreunei eventuale oferte din străinătate, cum au făcut Reghecampf şi va face probabil Gâlcă.

Zidane a fost suspendat de spanioli

Probleme similare cu debutul în antrenorat le are şi Zinedine Zidane, un adevărat colos al fotbalului mondial. Acesta a fost suspendat marţi (23 iunie) trei luni de Federaţia Spaniolă de Fotbal pentru că a antrenat echipa a doua a lui Real Madrid, din Liga a III-a, fără să aibă licenţă pentru acest nivel.

Condiţii obţinere Licenţa A

  • Dosarul se depune cu şase luni înainte de start
  • Diplomă de Bacalaureat
  • Candidaţii care au participat la turneul final de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene de seniori şi juniori vor fi admişi din oficiu.
  • Programul viitorului curs: Începe la 20 octombrie 2014 şi se încheie pe 11 decembrie 2015. În total e nevoie de 14 prezenţe.
  • Taxa pentru curs: 1.600 lei.
  • Examen final.

Condiţii obţinere Licenţa PRO

  • Dosarul se depune cu trei luni înainte de start
  • Posesor al licenţei UEFA A cu experienţă profesională de trei ani efectiv, la una sau mai multe echipe.
  • Interviu la care va fi evaluat prin calificativ de trecere (admis / respins).
  • E nevoie de o prezenţă de minimum 80% la cele 19 module ale cursului.
  • Taxa pentru curs: 4.000 euro, în doua rate, prima până la începerea cursului, a doua până la începerea părţii practice .
  • Examen final.
  • Valabilitatea tuturor licenţelor (B, A, PRO) este de maximum 3 ani. Pentru reînnoirea licenţei este obligatorie efectuarea a minimum 15 ore de actualizare a cunoştinţelor, testare şi practică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net