Intrăm în „groapa cu lei” la Europeanul de tineret. Adversari de top pentru România

Ultima actualizare:

    Naţionala U21 îşi va afla azi grupa de la Campionatul European din 2019 şi toată lumea vrea adversari uşori pentru a spera la semifinale, care sunt sinonime cu calificarea la OlimpiadăFoto: Click!
Naţionala U21 îşi va afla azi grupa de la Campionatul European din 2019 şi toată lumea vrea adversari uşori pentru a spera la semifinale, care sunt sinonime cu calificarea la OlimpiadăFoto: Click!

Naţionala de tineret a României s-a calificat la un turneu final la care au voie să joace patru campioni mondiali de seniori, în frunte cu celebrul Mbappe.

Tineretul lui Mirel Rădoi îşi va afla la 23 noiembrie adversarele din grupă la Euro 2019. Miza calificării la Olimpiada din 2020 ar putea aduce în faţa tricolorilor mici vedete de prim rang în fotbalul mondial.

După succesul previzibil cu Liechtenstein (4-0), România a devenit una dintre cele nouă câştigătoare de grupe care şi-au asigurat prezenţa la Europeanul de anul viitor din Italia şi San Marino. Selecţionerul Rădoi îşi face deja calcule şi ţinteşte extrem de sus. „Obiectivul îl reprezintă locurile 1-4 pentru că vrem să mergem la Jocurile Olimpice”, a declarat Rădoi, bazându-se pe o generaţie mai mult decât promiţătoare. „Aceşti jucători ne vor scoate din nou în stradă”, a remarcat Gică Hagi, liderul generaţiei de aur a fotbalului românesc. Într-adevăr, lotul de 23 de jucători cu care România va aborda Euro 2019 cuprinde tineri de perspectivă, precum fiul lui Hagi, Ianis, portarul de Serie A Ionuţ Radu, dar şi fotbalişti care au îmbrăcat deja tricoul naţionalei mari. Ne referim aici în principal la Răzvan Marin, internaţionalul nostru cu cea mai mare cotă de piaţă (7 milioane de euro), precum şi la „seniorii” Nedelcearu, Manea, Dennis Man, Puşcaş sau Drăguş, care au strâns destule selecţii la prima reprezentativă.

Doar că, la fel ca în cazul nostru, toate celelalte 11 echipe calificate la Euro vor avea ca obiectiv calificarea în semifinale, echivalentă cu prezenţa la Olimpiada din 2020. În aceste condiţii, nu-i exclus ca şi alte formaţii să apeleze la nume grele, jucători născuţi după 1 ianuarie 1996 care au explodat deja în fotbalul mare.

Mbappe e cel mai cunoscut jucător care ar putea evolua la Europeanul de tineret
Mbappe e cel mai cunoscut jucător care ar putea evolua la Europeanul de tineret

Ca exemplu, Franţa ar avea dreptul să ia în lot nu mai puţin de patru campioni mondiali de seniori. Cunoscutul Kylian Mbappe e unul dintre ei, alături de fundaşii Pavard şi Hernandez, dar şi de mijlocaşul Dembele de la FC Barcelona. De asemenea, gazda Italia l-ar putea avea în poartă pe Donnarumma, iar Spania s-ar putea baza pe mijlocaşul Asensio de la Real Madrid. Mai departe, englezii au pe lista eligibilă patru semifinalişti la CM 2018 (Rashford, Alli, Loftus-Cheek şi Alexander-Arnold), în timp ce croatul de 22 de ani Caleta-Car a fost pe bancă în finala pierdută cu Franţa. Nu sunt de neglijat nici sârbii, care ar putea lua la Euro câţiva jucători cu care România s-a lovit recent în Liga Naţiunilor. Nu în cele din urmă, Germania şi Belgia sunt naţiuni cu tradiţie în fotbalul juvenil, nemţii fiind de altfel campionii de la precedenta ediţie, în 2017. Ca urmare, putem spune că naţionala Under 21 a României va intra într-o adevărată „cuşcă cu lei” la Europene.

Europeanul de tineret are loc în perioada 16-30 iunie 2019, urmând să înceapă la o săptămână după ce naţionalele mari vor disputa etapele trei şi patru în preliminariile Euro 2020 (7-11 iunie). Astfel, în funcţie de strategia fiecărei ţări în parte, mulţi dintre fotbaliştii cu greutate prezentaţi mai sus vor fi lăsaţi să intre în vacanţă, la capătul unui sezon epuizant. Aceeaşi discuţie va exista şi în cazul nostru, fiind de aşteptat negocieri dure între selecţionerii Cosmin Contra şi Mirel Rădoi.

Cele trei grupe a câte patru echipe de la Euro 2019 vor fi stabilite la 23 noiembrie, cu ocazia tragerii la sorţi de la Bologna. S-au calificat deja zece echipe (gazda Italia plus Spania, Franţa, Anglia, Serbia, Germania, Croaţia, Danemarca, Belgia şi România) la care se vor adăuga câştigătoarele de play-off, adică două dintre Polonia, Grecia, Austria şi Portugalia. Mai mult ca sigur, România va fi plasată în ultima urnă valorică la tragerea la sorţi, în funcţie de coeficientul european rezultat din ultimele trei campanii de calificare la Europeanul de tineret.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net