I-a rămas în suflet oraşul care l-a propulsat în fotbalul mare! Ioan Andone (59 de ani), fost jucător la Corvinul Hunedoara, prima echipă antrenată de Mircea Lucescu, a investit bani grei în restaurantul unde petrecea alături de coechipieri la începutul anilor ’80. Localul era faimos, după ce Nikita Hruşciov, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu cinaseră acolo.


Fostul restaurant “Corvinul” din Hunedoara e o pagină de istorie recentă. Localul a devenit celebru în 1962, când au mâncat acolo Nikita Hruşciov (şef de stat al Uniunii Sovietice între 1953 şi 1964), dar şi Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu. Restaurantul a fost cumpărat de fostul internaţional Ioan Andone, în prezent antrenor.

La începutul anilor ’80, Ando făcea parte din echipa magică a Corvinului Hunedoara, construită cu migală de Mircea Lucescu.

a27-restaurantul-corvinul-12.jpg

Restaurantul îi aminteşte lui Ando de anii tinereţii

Fundaşul central a fost transferat în 1983 la Dinamo Bucureşti, dar a rămas ataşat de oraş şi de restaurantul unde încingea chefuri cu colegii de echipă. Antrenorul dezvăluie pentru adevarul.ro că a ţinut să-i redea vechii clădiri, devenită o ruină după 1990, strălucirea din deceniile trecute.

„Am ajuns la o investiţie de aproape un milion de euro cu totul -  cu achiziţie şi cu tot ce s-a făcut aici. Am făcut-o pentru că am locuit aici, am trăit în acest oraş, am făcut-o şi pentru hunedoreni”, se confesează Ando.

a37-2-andone3-2col.jpg

Sala de nunţi a localului

“Nu este o afacere, pentru că într-o afacere îţi scoţi banii într-un anumit timp, dar va rămâne clădirea, o să-i rămână copilului meu şi asta contează până la urmă. Este o amintire frumoasă. Mult mai târziu am aflat istoria restaurantului. Nu ştiam că această clădire fusese inaugurată de şeful URSS, Nikita Hruşciov. La restaurantul «Corvinul» am fost la două nunţi, la Petcu şi la Nicşa (n.r. - foşti coechipieri), şi, în separeul de sus, la botezul fetiţei lui Florea Dumitrache. Aici sărbătoream cu prietenii după meciurile câştigate,  era un loc unde venea toată lumea bună a Hunedoarei. A rămas o clădire splendidă, care face cinste oraşului”, zâmbeşte el.

Renovarea localului n-a fost încă finalizată

Lucrările de reabilitare a restaurantului “Corvinul” au început în anul 2016. A fost înfiinţată o sală de nunţi, care funcţionează vara, însă celelalte spaţii au rămas închise pentru renovare. 

Frescele socialiste care împodobeau pereţii au fost înlocuite de tablouri mai -actuale, însă marmura veche de Ruşchiţa a fost păstrată. Sala de la etaj unde cinau Hruşciov şi mai-marii regimului comunist din România a fost compartimentată în dormitoare. Terasa a rămas deocamdată închisă, la fel şi spaţiile unde au funcţionat un motel şi un club. Restaurantul “Corvinul” a fost deschis în 1954, arhitectura sa fiind inspirată de cea sovietică.

A jucat în Spania şi Olanda

Ioan Andone a evoluat la Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucureşti, Elche (Spania) şi Heerenveen (Olanda). În Divizia A, “Fălcosul” a jucat 255 de meciuri şi a marcat 35 de goluri, iar pentru naţională a evoluat de 55 de ori şi a înscris două goluri. Ca tehnician a câştigat eventul (campionatul şi Cupa) cu Dinamo şi CFR Cluj.

 

 

 
 
Loading...