Moartea subită a căpitanului Fiorentinei a îndoliat lumea fotbalului şi, aşa cum se întâmplă tot timpul în astfel de cazuri, fiecare a încercat să ajute cum poate. Clubul italian a reacţionat exemplar în două cazuri, o dată faţă de familia fostului jucător, şi o dată pentru imaginea lui în sport.


Toscanii au anunţat la două zile după dispariţia lui Astori că soţia şi fiica acestuia vor primi pe viaţă ultimul salariu al lui Davide la Fiorentina, adică 100.000 de euro pe lună. Decizia preşedintelui Mario Cognigni a fost salutată de toată lumea, dar joi, în ziua înmormântării fostului mijlocaş, a mai venit un gest admirabil. Fiorentina a decis să retragă tricoul cu numărul 13 care, în semn de respect pentru cel care i-a fost căpitan, nu va mai fi purtat de nimeni niciodată.

maradona.jpg

maradona
Diego Maradona, cel mai mare număr 10 din istoria lui Napoli, a produs retragerea acestui tricou
Foto: Guliver/Getty Images

Această modă nouă prin care se arată apreciere unui sportiv dispărut sau retras din activitate vine din baschetul american şi a fost copiată în fotbalul european în ultimul deceniu. Astfel, Ajax Amsterdam a decis şi ea în 2017 ca nimeni să nu mai poarte tricoul cu numărul 14, consacrat de legendarul Johan Cruyff. Ultimul care a făcut asta rămâne actualul fundaş al Romei, Thomas Vermaalen.

Pentru Foe s-au abandonat două tricouri

Milan a vrut însă să-l ridice pe Paolo Maldini la rang de zeu încă din timpul vieţii şi nu a mai aşteptat decesul fostului apărător pentru a retrage tricoul cu număr 3. El este însă rezervat fiilor lui Maldini, Christian sau Daniel, dacă vreunul dintre ei va fi în stare să joace vreodată pentru echipa mare a lombarzilor. Şi Napoli a făcut asta pentru Diego Maradona, cel alături de care s-au obţinut în anii ’80 cele mai mari performanţe din istoria clubului. Campanezii au retras tricoul cu numărul 10 în 2000, când Napoli era în Serie B, în revenire după ce ajunsese în faliment.

maldini_nr_3.jpg

Milan a făcut la fel cu tricoul cu numărul 3, purtat de Maldini
foto: EPA

West Ham United a retras în 2008 tricoul cu numărul 6 al legendarului Bobby Moore, New York Cosmos a făcut asta cu numărul 10 al lui Pele, iar Espanyol a procedat la fel cu numărul 21 tot după un deces subit, al lui Daniel Jarque. Camerunezul Marc-Vivien Foe a fost onorat în acest fel de două cluburi la care a jucat, Manchester City retrăgând triocul cu numărul 23 şi Lens pe cel cu numărul 17 după decesul africanului, produs în 2003.

 
 
Loading...