Secetă în Liga I

Ultima actualizare:

    Muniru este cel mai scump transfer al verii în Liga I, pe el plătindu-se o sumă care înainte se oferea ca avans la semnăturăFoto: Mediafax
Muniru este cel mai scump transfer al verii în Liga I, pe el plătindu-se o sumă care înainte se oferea ca avans la semnăturăFoto: Mediafax

Criza financiară se resimte din plin în campionatul intern. În anii trecuţi, în perioada de mercato, patronii cluburilor plăteau milioane de euro pentru a-şi întări lotul, dar acum caută doar jucători liberi de contract. Campionii sunt singurii care „şi-au permis” să dea 100.000 de euro pe un fotbalist, Muniru de la CFR.

„Fotbalul românesc este în faliment. Multe echipe îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Inclusiv Federaţia, uşor, uşor intră în colaps financiar”, spunea în iarnă fostul selecţioner Victor Piţurcă. Antrenorul a oferit şi o explicaţie: “Am gonit suporterii de la stadion... Nu mai sunt echipe care să joace fotbal adevărat şi asta se întâmplă fiindcă suferă financiar”. “Atât timp cât e sărăcie în ţară şi patronii cluburilor ajung la puşcărie nu văd un viitor luminos al fotbalului autohton”, a anunţat şi ex-preşedintele LPF, Dumitru Dragomir. Iar statistica le dă dreptate. 

În ultimele cinci sezoane, formaţiile au dat tot mai puţini bani pentru a achiziţiona jucători. Acum, în vară, când fiecare club ar trebui să se întărească masiv pentru a face faţă în competiţiile europene sau pentru sezonul ce stă să înceapă, se constată că investiţiile tind spre zero. În plin mercato, doar campioana Steaua a plătit 100.000 de euro pentru a-l aduce pe Sulley Muniru de la CFR, în rest a preferat “reţeta” jucătorului liber de contract, ca de altfel toate celelalte echipe. Deşi fiecare club a adus fotbalişti, niciun patron nu a scos bani din buzunar pentru transfer, ci doar pentru a acorda o primă de instalare celui proaspăt legitimat. Anii trecuţi suma cheltuită acum de Steaua, 100.000 de euro, era neînsemnată şi ca un exemplu, în vara 2012-2013 s-au rulat peste nouă milioane de euro. În prezent, ca o consecinţă, şi salariile au scăzut simţitor, doar steliştii având câte 10.000 de euro lunar, alţii fiind de-a dreptul fericiţi dacă iau jumătate din sumă. Ca o comparaţie, în sezoanele trecute erau lefuri de peste 20.000 lunar. Apoi, lipsa lichidităţilor a dus la datorii uriaşe şi de aici până la intrarea în insolvenţă nu a mai fost decât un pas. Aflate în această situaţie, cluburile au au mizat pe jucători fără nume, de aici nivelul tot mai scăzut al campionatului, iar viitorul e tot mai sumbru.

«Nilă», cel mai scump transfer din ultimii 5 ani

Florin Costea a fost o dezamăgire la Steaua
Florin Costea a fost o dezamăgire la Steaua

În ultimele cinci veri cei din Ghencea au plătit milioane de euro, cel mai mult fiind 3.400.000, şi au luat „crema” fotbaliştilor de la vremea respectivă. Iată cele mai scumpe transferuri estivale din Liga I, toate fiind realizate de stelişti: Mihai Costea, 1.400.000 de euro (2011), Mihai Pintilii, 850.000 de euro (2012), Varela, 1.250.000 de euro (2013), Breeveld (2014) - şi CS U Craiova a investit atunci tot aceeaşi sumă pentru Alexandru Mateiu - Sulley Muniru, 100.000 de euro (2015). Doar Costea, zis şi Nilă, a dezamăgit şi din cel mai scump transfer s-a transformat într-un fotbalist care se antrenează prin parcuri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net