Răzvan Lucescu a avut o soartă ingrată în meseria de antrenor, acesta fiind tot timpul comparat cu legendarul său părinte. Pretenţiile de la el au fost mereu mari, la fel ca şi presiunea care de multe ori l-a copleşit. Treptat, Răzvan a început să se descurce tot mai bine cu ea şi după câteva experienţe mai puţin reuşite pare că a găsit în Grecia formula magică menită să-l scape definitiv de apelativul de „junior”.


Tehnicianul a fost primit la Salonic cu destulă reticenţă din partea fanilor, dar patronul Ivan Savvidis şi preşedintele Lubos Michel, fost colaborator al lui Lucescu senior la Şahtior, au mers pe recomandări şi au avut încredere în Răzvan. Acesta nu i-a dezamăgit în primul an în care doar derby-urile cu AEK şi Olympiakos pierdute la masa verde l-au împiedicat să realizeze eventul. În acest sezon lucrurile au trecut însă la nivelul următor şi alb-negrii nu mai sunt dispuşi să rateze nimic. Sunt lideri în campionat deşi au plecat depunctaţi şi au câştigat deja ambele dueluri istorice cu rivalele enumerate mai sus, iar titlul pare o formalitate pentru echipa românului. Şi în Europa lucrurile merg ceas. N-a putut să treacă de Benfica Lisabona pentru a prinde grupele Ligii Campionilor, dar s-a calificat în cele ale Ligii Europa, acolo unde nu pare să aibă probleme cu accederea în şaisprezecimi.

PAOK Benfica Liga Campionilor.jpg

PAOK Salonic a visat frumos în această vară, dar nebunia s-a terminat. E bine şi în Liga Europa
foto: EPA

A pierdut la limită cu Chelsea în primul meci, dar joi seara a dat de pământ cu bieloruşii de la BATE Borisov, scor 4-1 pentru echipa din Grecia, deşi a folosit mai multe rezerve. Urmează un meci cu Smyrnis în campionat şi apoi un duel cu ungurii de la Videoton, în Liga Europa, dar nimeni nu-şi mai face griji la Salonic. Echipa e pe cele mai bune mâini posibile şi pe buzele tuturor e un singur nume: Răzvan. Nu „Lucescu junior”, nu „fiul lui nea Mircea”, ci Răzvan Lucescu, antrenorul care a trebuit să ajungă la 49 de ani pentru a ieşi de umbra seniorului şi cel puţin momentan, chiar să-i ia faţa. Asta pentru că în această perioadă Mircea Lucescu nu mai e foarte vizibil, selecţionerul Turciei având probleme mari pe Bosfor unde e contestat de toată lumea şi cu bagajele tot timpul pregătite.

Benfica şi Chelsea, singurele care l-au bătut în ultimele 7 luni

„Ne-am bucurat de meci. Așa e fotbalul, trebuie să obții avantaje din situațiile oferite, iar noi am speculat momentele și am controlat autoritar. Am fost mult mai buni în fața unui adversar cu experiență și organizare, pe care l-am studiat însă foarte bine și pe care l-am surprins. Am trecut printr-o serie de meciuri grele și aș prefera să trag concluzii doar după partida cu Apollon, pentru că fiecare obiectiv este important, iar situațiile de joc, diferite”, a spus Răzvan Lucescu după victoria europeană de joi şi nu putem să sperăm decât că va continua aşa. Nici Lucescu senior nu credem că s-ar supăra.

Doar Răzvan Marin a mai câştigat în Liga Europa

Exceptându-i pe Răzvan Lucescu şi Alin Toşca, ultimul integralist în BATE – PAOK, un singur alt român a mai fost fericit joi seara. Răzvan Marin şi Standard Liege au câştigat cu 2-1 pe teren propriu partida cu turcii de la Akhisar şi păstrează şanse de calificare în grupa în care mai sunt Sevilla şi Krasnodar. În rest a fost jale. Moţi şi Ludogoreţ au pierdut la Zurich, scor 0-1, iar Keşeru şi Grigore n-au fost nici în lot la bulgari. Andrei Ivan şi Rapid Viena au fost învinşi de Glasgow Rangers, scor 1-3, iar Screciu, Fane Radu şi Măţel n-au prins loturile pentru deplasările lui Genk, Lazio şi Dinamo Zagreb la Sarpsborg, Frankfurt şi Bruxelles.

Sevilla Standard Liege Liga Europa Marin.jpg

Belgienii au 3 puncte după victoria cu turcii de la Akhisar. N-au avut însă nicio şansă etapa trecută, pe Ramon Sanchez Pisjuan
foto: EPA
Loading...