Spania, lovită de blestemul tricourilor albe

Ultima actualizare:

    Când a jucat în alb, Torres a fost o umbră a atacantului de temut
Când a jucat în alb, Torres a fost o umbră a atacantului de temut

„Furia roşie” nu sperie pe nimeni atunci când jucătorii naţionalei Spaniei se îmbracă în alb. Este amănuntul de care se agaţă astăzi olandezii în reeditarea finalei Campionatului Mondial din 2010.

Spania - Olanda e cea mai aşteptată întâlnire din faza grupelor la Mondialul care a debutat aseară în Brazilia. Deşi s-au duelat în ultimul act acum patru ani, în Africa de Sud, „Furia roşie" şi „Portocala Mecanică" au fost puse acum să joace în aceeaşi grupă. Din motive de televizare, nu vom avea însă o confruntare între „roşii" şi „portocalii", aşa cum ne-am fi aşteptat. Astfel, FIFA a decis ca în această seară, la Salvador, Spania să se îmbrace în alb şi Olanda în albastru, fapt care nu le convine deloc campionilor mondiali. Mai exact, spaniolii sunt speriaţi de faptul că ultimele meciuri cu miză jucate în alb s-au terminat dezastruos pentru ei. Blestemul s-a născut în 1994, la Cupa Mondială din SUA, când Spania a pierdut în sferturi cu Italia (1-2).

Patru ani mai târziu, în 1998, ibericii au folosit din nou tricouri albe în primul meci din grupe, 2-3 cu Nigeria, rezultat care i-a scos din cărţile pentru calificarea în optimi. Apoi, în 2004, la Europeanul din Portugalia, Spania albă s-a prăbuşit încă o dată, 0-1 în sferturi contra naţionalei ţării-gazdă. Albul nu e digerat de spanioli nici atunci când această culoare e utilizată de adversari. Începând din 1982, jurnaliştii iberici au găsit mai multe dispute decisive la turneele finale în care „Furia roşie" a clacat împotriva unor echipe îmbrăcate în alb. „Nu ne sperie aceste lucruri. Albe, roşii sau negre, tricourile sunt la fel. Important e rezultatul final", a declarat fundaşul Raul Albiol, pus să comenteze tradiţia negativă a naţionalei Spaniei.

Ceea ce se întâmplă acum cu spaniolii am păţit şi noi pe vremea „Generaţiei de Aur". Astfel, românii au jucat în roşu meciul de tristă amintire cu Suedia din 1994, la fel ca şi în egalul chinuit cu Tunisia (1-1) de la Mondialul din 1998. Ulterior, ca o superstiţie, tricolorii au evitat mult timp să se îmbrace în roşu, considerând că această culoare le poartă ghinion.

Amintirea finalei pierdute în 2010 contra Spaniei îi chinuie şi acum pe fanii naţionalei Olandei. Cu un nou antrenor (Louis Van Gaal în locul lui Van Marwijk) şi cu numai şapte jucători din lotul de acum patru ani, „Portocala Mecanică" va încerca astăzi să-şi ia revanşa. De partea cealaltă, spaniolii şi-au păstrat selecţionerul (Vicente del Bosque) şi au în compoonenţă 16 fotbalişti încoronaţi cu titlul suprem în Africa de Sud.

Dacă eşti pasionat de fotbal, acum ai şansa de a câştiga o tabletă şi alte zeci de premii! Intră pe secţiuea dedicată Campionatului Mondial de pe dolce-sport.ro şi participă la concurs. AICI aveţi link catre concursul cu întrebări din istoria Mondialelor de fotbal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net