Supravieţuitorul Răzvan Raţ

Ultima actualizare:

    Răzvan Raţ a jucat  şi accidentat contra  Italiei la Euro
Răzvan Raţ a jucat şi accidentat contra Italiei la Euro

În 2008, la ultima prezenţă a României la un turneu final, “tricolorii” au fost în grupă cu Olanda, Franţa şi Italia, naţională pe care elevii lui Iordănescu o întâlnesc şi acum, în amical. Dintre jucătorii care au ţinut piept atunci “squadrei azzura”, doar Răzvan Raţ se mai află şi acum la prima reprezentativă.

România a reuşit calificarea la Campionatul European din 2016. La fix opt ani de la ultima prezenţă a “tricolorilor” la o competiţie majoră. Faţă de acel moment, echipa noastră este schimbată aproape radical. În 2008, fotbaliştii pregătiţi atunci de Victor Piţurcă au fost în grupă cu Franţa, Olanda şi Italia, dar nu au reuşit să treacă mai departe. Toată lumea a spus că meciul-cheie a fost cel cu Italia, terminat 1-1, partidă în care Adi Mutu a ratat un penalty, care ar fi putut scăpa naţionala de grijile ultimului joc din grupă, cel cu Olanda, mai ales după remiza din prima partidă, contra Franţei. Acum, “tricolorii” se pregătesc din nou de un duel cu “macaronarii”, de această dată unul amical, bun prilej pentru selecţionerul Iordănescu să vadă concret nivelul echipei într-o confruntare cu o forţă a continentului.

Răzvan Raţ a devenit veteranul  naţionalei României. El ar putea  bifa în Franţa al doilea turneu  final de Campionat European
Răzvan Raţ a devenit veteranul naţionalei României. El ar putea bifa în Franţa al doilea turneu final de Campionat European

Dacă privim echipa din 2008, de la turneul final din Austria şi Elveţia, vedem că a mai rămas un singur supravieţuitor al acelui egalul. Răzvan Raţ, care acum este căpitanul nostru, fotbalist ajuns la 107 selecţii la lot. Mai este Cristi Săpunaru, revenit în Liga 1, la Pandurii Târgu-Jiu, pentru a reintra în circuitul naţionalei, chemat acum de Iordănescu, însă el nu a jucat contra Italiei. Activi mai sunt jucători din echipa de atunci, dar care nu au fost acum convocaţi. Este cazul lui Lobonţ, Goian, Adi Mutu,Daniel Niculae (titulari atunci), Cociş şi Nicoliţă, jucători ce au intrat în repriza a doua a meciului cu Italia. Dintre titularii din 2008, trei oameni au trecut de pe teren, pe bancile tehnice. Este cazul fostului fundaş Cosmin Contra şi a foştilor mijlocaşi Paul Codrea şi Mirel Rădoi.

Ce fac acum titularii din meciul cu Italia, de acum opt ani

Naţionala de start a României  la meciul cu Italia din 2008
Naţionala de start a României la meciul cu Italia din 2008

Lobonţ – este în permanenţă rezervă la AS RomaContra – a antrenat în China, la Guangzhou R&FTamaş – s-a transferat în toamnă la Cardiff, în a doua ligă a englezăGoian – joacă în prima ligă greacă, la Asteras TripolisRaţ – este sub contract cu Rayo Vallecano, în Primera DivisionCodrea – este antrenor în liga a IV-a, la GhirodaRădoi – este antrenor la SteauaChivu – s-a retras, se ocupă, din umbră, de firma de impresariat a fraţilor BecaliOvidiu Petre – a fost la ACS Poli Timişoara până în septembrie, când i s-a reziliat contractulMutu – joacă în India, la FC Pune CityD. Niculae – a semnat recent cu Astra Giurgiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net