Valentin Mihăilă, al 50-lea român din istoria Serie A

Ultima actualizare:

    Valentin Mihăilă a jucat ultima oară la Universitatea CraiovaFOTO: Sportpictures.eu
Valentin Mihăilă a jucat ultima oară la Universitatea CraiovaFOTO: Sportpictures.eu

Anul a început perfect pentru fosta vedetă a Universității Craiova, Valentin Mihăilă. Acesta a debutat la Parma, în Serie A, cu o lună înainte de a împlini 21 de ani. El a fost introdus pe teren în ultimul sfert de oră al meciului pierdut cu 3-0, acasă, în fața celor de la Torino, devenind al 50-lea român din istorie care a jucat în prima divizie italiană.

Efectuat la 5 octombrie 2020, pentru suma de 8,5 milioane de euro, transferul lui Mihăilă de la Craiova la Parma a luat prin surprindere pe toată lumea. Nu doar prin prisma banilor – tânărul internațional român a intrat direct în Top 3 al transferurilor din Liga 1 –, ci și prin cea a faptului că la 20 de ani jucătorul cu doar 62 de meciuri în prima divizie ajungea direct într-unul dintre cele mai puternice campionate din lume, cel italian. Mai mult, cei de la Parma au fost atât de entuziasmați de jucător încât l-au legitimate deși era accidentat, fiind chinuit de o pubalgie. Cum aceasta a fost urmată de ceva probleme musculare, au trebuit să treacă trei luni pentru ca Mihăilă să debuteze. Și, chiar dacă nu a fost decisiv în vreo fază și nu a putut influența scorul final, cei de la ”Gazzetta Dello Sport” i-au acordat nota 6, remarcând insistența cu care a încercat să accelereze jocul unei formații aflate în căutarea gloriei de odinioară. Pentru că trebuie spus că acum Parma este una dintre formațiile din a doua jumătate a clasamentului, ocupând locul 16 într-un campionat cu 20 de formații.

Revenind la Mihăilă, trebuie spus că acesta a intrat în istorie odată cu debutul la Parma, fiind cel de-al 50-lea român care a jucat măcar un minut în Serie A. El este al doilea compatriot care a debutat în această ediție a campionatului italian, după fundașul Radu Drăgușin, care a jucat pentru Juventus în finalul meciului câștigat cu scorul de 3-1 în fața celor de la Genoa.

Pe primele trei locuri în clasamentul prezențelor în Serie A este  Radu Ștefan, care a strâns 319 meciuri la Lazio și al cărui record merge mai departe, cel puțin în acest sezon. Al doilea este Adrian Mutu, care a strâns 271 partide, la 6 echipe. ”Briliantul” e și golgheterul compatrioților noștri din Seria A, cu 103 goluri marcate. De asemenea, el este și singurul român care a mai jucat la Parma, în afara lui Mihăilă, desigur. Pe locul trei în topul compatrioților care au evoluat în prima divizie italiană îl găsim pe câștigătorul Ligii Campionilor cu Inter, Cristian Chivu. Acesta a bifat exact 200 de partide, la AS Roma și la Inter.

Dintre jucătorii activi, în afara lui Mihăilă, Drăgușin și a lui Ștefan Radu, îi mai avem în Serie A pe Ciprian Tătăruanu (AC Milan, 82 meciuri), Ionuț Radu (Inter, 51), Vlad Chiricheș (Sassuolo, 52) și Radu Marin (Cagliari, 15).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net