În țara noastră, un număr impresionant de lăcaşuri ortodoxe poartă hramul Cuvioasei. În aceste sfintele lăcașuri, credincioșii se roagă la icoana făcătoare de minuni a Cuvioasei. În țara noastră sunt două lăcașuri care adăpostesc moaştele Cuvioasei Parascheva


În aceaste zile credincioșii participă la  pelerinaje în lăcașurile unde există racle cu moaştele Cuvioasei: La Iaşi, în Catedrala Mitropolitană unde participă un număr impresionant de pelerini şi în Bucureşti, în Biserica Sfânta Vineri Nouă ( Bulevardul Nicolae Titulescu), unde este aşezată , la loc de cinste, o raclă cu o părticică din cinstitele Sale moaşte. În acest lăcaș, numeroși credincioși din sectorul 1 și din alte zone ale Capitalei au venit în număr mare chiar din dimineața zilei de marți, 10 octombrie să se închine la racla care adăpostește o părticică din moaștele Cuvioasei Parascheva.   

Cuvânt de învățătură la ceas de sărbătoare

La ceas  de sărbătoare, părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot care slujeşte în Biserica Sfânta Vineri Nouă din București,  ne adresează un cuvânt de învăţătură: „Fiind mare sărbătoare să ascultăm ce zice cântarea: „Bucură-te Cuvioasă Maică Parascheva, mult folositoare, mult ajutătoare”. Pentru că a trăit printre noi, ştie durerile noastre, ştie necazurile mamelor şi necazul celor săraci. În zi de sărbătoare, când este pomenită Maica Parascheva, credincioşii vin în număr mare, mai ales că-i simţim şi prezenţa fizică la biserica noastră, Cuvioasa având aici o părticică din sfintele ei moaşte. Ne putem înălţa gândul sublim către Maica Parascheva, atingând sfintele sale moaşte, ca rugăciunea noastră să fie ascultată cu mult spor. Şi anul acesta, să ne bucurăm, cu mic , cu mare, de aleasa sărbătoare a Cuvioasei noastre, binecuvântată de Dumnezeu nouă, tuturor oamenilor pentru a ne smeri mai mult şi pentru a iubi pe aproapele nostru din tot sufletul şi din tot cugetul nostru. Şi, precum viaţa cărbunelui este împrospătată de mireasma smirnei, tot aşa sărbătoarea Sfintei Cuvioase ne împrospătează nădejdea împlinirii lucrărilor noastre”.

 

loading...
Loading...