În ziua de Înălțare când, potrivit tradiției, se aduc ofrande celor trecuți la viața veșnică, unii bucureșteni obișnuiec să vină la Cimitirul Bellu Ortodox pe Aleea Scriitorilor. Și în acest an, la mormântul poetului Mihai Eminescu s-au aprins candele și s-au adus buchete de flori, dis-de dimineață.


Până după ora prânzului, pe Aleea Scriitorilor, unde își dorm somnul de veci personalități ale culturii românești, au venit să împlinească tradiția studenți de la Facultățile de Teologie și Litere și o româncă ce face naveta România-Franța, așa cum îi place să spună. De   zece zile, Monica, ”franțuzoaica”, cea care vine de sărbători în țară, a vizitat zi de zi locurile de veci ale personalităților de cultură și artă din acest cimitir. Monica a acceptat să facă unele mărturisiri, după ce  am convins-o că românii își apreciază valorile  și vin să le aducă ofrande tot timpul anului, nu numai de sărbători.

Pelerinaje în Cimitirele Șerban Vodă (Bellu Ortodox) și Montparnasse  

Așa am aflat că pe Monica a întristat-o faptul că nici de Paște, nici acum, la Înălțare, nu a fost martora unor pelerinaje pe Aleea Scriitorilor. Mai mult, ea a povestit că lucrează la o documentare pe această temă și face o comparație între Cimitirul Bellu Ortodox și Cimitirul Montparnasse din Paris, unde se odihnesc și mulți compatrioți ai noștri printre care : Constantin Brâncuși, Emil Cioran și Eugen Ionescu.

Monica trăiește momente emoționante când aduce flori în Cimitirul Montparnasse și vizitează mormintele conaționalilor noștri, dar și când trece pe lângă sculptura lui Constantin Brâncuși, ”Sărutul”, amplasată aproape de intrarea 2, spre Bulevardul Raspail, un loc de pelerinaj pentru străinii care vizitează acest Cimitir, cât și de românii stabiliți în Franța sau care tranzitează această țară. ”Franțuzoaica” a reținut și un amănunt interesant legat de sculptura ”Sărutul”. Această lucrare de artă, apreciată de pelerinii de pretutindeni, care trec pragul Cimitirului Montparnasse, este  una dintre primele comenzi primite de Brâncuși de la familia tinerei aristocrate rusoaice Tatiana Rachewskaia.

Pe Aleea Scriitorilor, Monica a observat că la anumite morminte nu se aprind lumânări  zile în șir, iar despre flori, nici nu poate fi vorba. De la o vreme, chiar de Crăciun, mormintele scriitorilor sunt acoperite cu  crengi firave de cetină pe care le zboară vântul. Am încercat s-o conving pe Monica de un fapt concret:  există bucureșteni care, aduc frecvent flori la mormintele scriitorilor, iar de Crăciun, aceștia împodobesc cu crăci de brad fiecare loc de veci, ca un gest de neuitare. Mormintele rămân acoperite cu brad pe parcursul iernii, iar oamenii de cultură, cel puțin în această zonă pe unede eu trec frecvent, nu sunt dați uitării.  În Cimitirul Montparnasse, pelerinii aduc mereu flori, iar de ziua morților, mormitele sunt împodobite cu multe aranjamente florale.

O situație incredibilă

”În mod surprinzător, spune Monica, la Cimitirul Bellu Ortodox s-a desființat, de multă vreme, locația unde se vindeau flori și lumânări. De aceea, vizitatorii care vin în acest cimitir, declarat muzeu, și nu cunosc această situație bizară, trebuie să meargă în zonă și să caute flori și lumânări.  Este o situație incredibilă, un afront adus memoriei  celor care -și dorm somnul de veci, cum se spune, în acest cimitir ”,  mărturisește Monica. În ziua de Înălțare, dar și în ajunul praznicului, cele mai multe flori au fost depuse la mormintele poeților Mihail  Eminescu, Nicolae Labiș și Adrian Păunescu. În luna iunie, în calendarul ortodox mai sunt aliniate multe sărbători. Oare, cu fiecare prilej, vor veni mai mulți pelerini pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Șerban Vodă (Bellu) din Capitală?  

Loading...