Istoria Sărbătorii: La acest ceas de sărbătoare este firesc să cunoaștem viața Sfântului Ierarh Nicoale, arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcătorul de minuni, sărbătorit de ortodocși, de catolici și de protestanți la data de 6 decembrie.


 

*Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anilor 280, în localitatea Patara Lichiei  (pe teritoriul Turciei de astăzi) şi a trecut la viaţa veşnică în jurul anului 345 (352, potrivit altor surse), în localitatea Mira (astăzi Kocademre, din Turcia). Nicolae a fost unicul fiu al unei familii înstărite, cu convingeri religioase, iar părinţii săi, tatăl Teofan şi mama Nona, l-au trimis să studieze la cele mai importante instituţii de învăţământ din acele timpuri. Totodată, unchiul său, episcopul Mirei, care purta acelaşi nume, Nicolae, l-a ajutat să urce treptele preoţiei. După moartea părinţilor, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar după moartea  unchiului său, arhiepiscop de Mira din ţinutul Lichiei, tânărul Nicolae a fost numit în locul acestuia, printr-o minune.

Sfântul Nicolae, numit ierarh în urma unui vis premonitoriu

Arhiereii din ţinutul Lichiei s-au rugat la Dumnezeu să-i ajute şi să-l găsească pe cel mai vrednic ierarh pentru această demnitate. În urma rugăciunilor, unul dintre episcopi a avut un vis premonitoriu: un bărbat, care purta o aureolă de sfânt, a spus că va fi ales arhiereu acela care va intra primul în biserică, a doua zi. Un episcop a urmărit cine a venit primul în biserică în acea zi, iar Nicolae a fost alesul.       

Întemnițat pentru că a propovăduit credința creștină

Nicolae nu s-a sfiit să cinstească  creştinătatea şi să propovăduiască dreapta credinţă. De aceea, pentru curajul său, Nicolae a fost întemniţat de împărarul Diocleţian împreună cu alţi creştini. Ierarhul Nicolae n-a văzut lumina zilei ani de-a rândul, până la urcarea pe tron a  împăratului Constantin cel Mare, care i-a eliberat pe toți creştinii din închisori.    

Sfântul Nicolae a combătut erezia lui Arie la Sinodul de la Niceea

După eliberarea din temniţă, cu aceeaşi tărie, Sfântul Nicolae a pledat pentru dreapta credinţă, a combătut erezia lui Arie  la primul Sinod, convocat de împăratul Constantin cel Mare  la data de 20 mai în anul 325 d.H, în localitatea Niceea. Ereticul Arie susţinea că Iisus este numai un om înzestrat cu puteri supranaturale şi nu este fiul lui Dumnezeu. De teamă că ereticul poate fi luat în serios, Nicolae şi-a încheiat propria pledoarie cu un gest aspru, pălmuindu-l pe Arie. Se spune că, de atunci, a apărut obiceiul ca toţi copiii neascultători să primească în ghetuţe un beţişor, care să-i cuminţească.

Sfântul Nicolae, ”îndreptător” al credinţei

Sfinţii părinţi spun că prin tot ce a împlinit în viaţa sa, cu vorba şi cu fapta, Sfântul Ierarh Nicolae a fost un „îndreptător al credinţei”, ajutor grabnic al celor nevoiaşi, adăpost al celor aflaţi în primejdie şi izbăvitor al celor nedreptăţiţi. 

Sfântul Nicolar s-a retras la Mănăstirea Sionului

Spre sfârşitul vieţii, Sfântul Nicolae s-a retras în Mănăstirea Sionului pe care a ctitorit-o. Acolo a fost înmormântat la 6 decembrie în anul 352.

O minune la cripta din Biserica San Nicola din Bari

Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în Biserica San Nicola din localitatea Bari, în Sudul Italiei, mutate din cetatea Mira pentru a nu fi profanate de musulmani. Martori oculari spun că în cripta în care sunt adăpostite moaştele Sfântului Ierarh izvorăşte un lichid incolor cunoscut sub numele de Sfânta Mână. Tradiţia spune că ierarhul Eparhiei San Nicola din Bari amestecă acel lichid cu apă, apoi îl binecuvântează şi-l împarte credincioşilor acelei eparhii şi pelerinilor care vin să se închine la moaştele Sfântului Ierarh. Acel lichid binecuvântat este păstrat de credincioşi ca un mir protector.   

Pelerinii şi bolnavii din lumea creştină vin să se închine la cinstitele moaşte şi să ceară ajutorul Sfântului Nicolae pentru sănătate şi pentru împliniri în căminele lor.

Sfântul Nicolae , la masa împărătească alături de Dumnezeu 

În ajunul marilor sărbători, sfinţii părinţi spun că cerul se deschide pentru câteva clipe şi credincioşii au prilejul să-l vadă pe Sfântul Nicolae stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Apărător al credinţei în Iisus, protector al comercianţilor, ocrotitor al celor care sunt pedepsiţi pe nedrept, al călătorilor, al fetelor nemăritate şi, mai ales, al copiilor şi şcolarilor, Sfântul Nicolae (al cărui nume se traduce „biruitor de popor”) este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi din lumea creştină, considerat mesagerul surprizelor plăcute aduse copiilor şi celor care-i cer ajutorul.  

Sfântul Nicolae a salvat de la înec mulți corăbieri

Din timpul vieţii, Sfântul Nicolae a fost binecuvântat de Dumnezeu cu harul minunilor. Pentru că Sfântul a făcut unele miracole pe mare și a salvat de la înec mulţi corăbieri, Ierarhul este considerat protectorul corăbierilor. Foarte cunoscut este episodul salvării unui corăbier, care se îndrepta spre locurile sfinte. În timpul călătoriei s-a iscat o furtună și corăbierul a căzut în mare. Pentru că n-au putut să-l salveze, membrii echipajului plângeau și credeau că  acesta s-a înecat. Dar corăbierul s-a rugat  și l-a implorat pe Sfântul Nicolae să-l apere de la înec. Și Sfântul  i-a ascultat rugăciunea şi corăbierul a fost salvat.  

 „Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii Creştine, fiind atât de puternic în credinţă, încât o cântare de laudă zice că apostolii şi îngerii se minunează de credinţa lui. Sfântul Nicolae este numit şi preluat în Biserica Creştină ca modelul iubirii lucrătoare şi chipul blândeţilor cald folositoare, al celor necăjiţi şi întristaţi; el este mângâierea celor ce plâng şi părintele săracilor, al orfanilor şi al văduvelor”, ne  spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae Titulescu).

Loading...