Chiar dacă unele superstiții provin din vremuri îndepărtate, dacă sunt moștenite din familie sau testate de mulți dintre semenii noștri, aceste ritualuri sunt, în continuare, pe val. Deseori, comportamentul superstițios are legătură cu teama de eșec. Superstițiile se practică frecvent și în perioada examenelor, deoarece unii spun că ritualurile împlinite cu acest prilej chiar funcționează. Alții susțin că superstițioșii sunt, într-adevăr, mai norocoși atunci când superstiția se împlinește ca la carte.


Persoanele superstițioase cred în puterea magică a unor obiceiuri pe care le împlinesc în timpul examenelor, deoarece acestea țin sub control energiile negative din jurul lor și alungă ghinionul.  

Talismanele benefice pentru reușită la examene

Cele mai norocoase talismane, pe care trebuie să le purtăm asupra noastră în ziua examenului, sporesc încrederea în succesul nostru. Trifoiul cu patru foi ocupă un loc fruntaș în lista amuletelor ce combat ghinionul.
La concurență cu norocosul trifoi sunt amuletele- zodii. Fie că sunt fabricate din argint  sau din jad, aceste amulete sunt considerate simbolul norocului ”suprem” și se poartă în buzunar sau la reverul gulerului. În timpul examenului trebuie să mângâiem talismanul și să invocăm în gând puterea lui miraculoasă pentru a avea parte de subiecte cunoscute.     

Atenție la piaza rea: pisica neagră, păianjenul și cucuveaua  

Cercetătorii  europeni care studiază impactul superstițiilor consideră că în lumea magică a acestor ritualuri se aliniază o întreagă menajerie.

Dacă în ziua examenului întâlnești o pisică neagră care-ți taie calea trebuie să faci trei pași înapoi pentru a anula puterea ghinionului.
În privința păianjenului, acesta aduce ghinion dacă examenul este programat lunea dimineața și studentul îl vede la ușa casei sau pe holul facultății. În acest caz, păianjenul trebuie omorât.

Când cucuveaua cântă în apropierea casei tale, în ajunul examenului, înseamnă că trebuie să te ferești de ghinion: să mergi cu prudență în drum spre examen, iar în sală să te concentrezi cu calm la subiecte și să eviți orice provocare.

Și îmbrăcămintea are o semnificație importantă

În momente importate din viață, așa cum sunt examenele, superstițioșii obișnuiesc să îmbrace un obiect vestimentar pe dos. Acest ritual a dat rezultatele așteptate și cine l-a împlinit a trecut examenulcu bine. De aceea, se obișnuiește ca studenții să îmbrace lenjeria de corp pe dos. În acest fel, susțin superstițioșii, orice ghinion fuge din calea persoanei care respectă ritual superstiției.

În ziua examenului, vor avea succes fetele care poartă aceeași eșarfă pe care au purtat-o la admiterea în facultate sau la un examen la care au obținut note foarte mari. 
În cazul băieților, aceștia vor avea succes deosebit dacă vor purta aceeași cravată ca în ziua admiterii la facultate sau la un alt examen la care au obținut rezultate foarte bune.    

Alte ritualuri care atrag succesul în ziua examenului

Se spune că superstiția de a te așeza în aceeași bancă în care ai stat când ai obținut doar note mari funcționează foarte bine. O supertiție moștenită din tată-n fiu susține că în noaptea din ajunul examenului  este bine să așezi  sub pernă cursurile și notițele materiei la care vei susține examen în ziua următoare. Pe parcursul nopții, materia acumulată se păstrează proaspătă în memorie.  

Unii studenți nu se spală pe cap în ajunul examenelor, sperând că astfel își vor proteja cunoștințele acumulate  și acestea nu se vor” spăla” din memorie cu această ocazie.  

Mulți studenți se roagă la Dumnezeu să fie ajutați să treacă examenele cu bine. Cele mai bune rezultate se obțin când studentul se roagă la Dumnezeu sau la Maica Domnului și la patronul său spiritual.

Să bați în lemn pentru a alunga ghinionul

Obiceiul acesta de a bate în lemn este foarte frecvent și are mai multe explicații. Există o veche superstiție  din vremuri străvechi care susține că atunci când bați în lemn alungi spiritele rele. Mai mult, superstiția spune că spiritele bune se adăpostesc  în anumiți copaci, în special în stejari. De aceea, gestul de a bate în lemn îți asigură protecția lemnului respectiv contra  multor necazuri și pericole de tot. Felul.  Dar cele mai bune rezultate  pot fi obținute dacă bați în lemn de trei ori.  

                                                                                                  

 
 
Loading...