La cumpăna dintre ani, în ţara noastră, atât în mediul urban, cât şi la sate, asistăm la alaiul celor mai îndrăgite tradiţii şi obiceiuri româneşti. În ajunul Anului Nou, Tradițiile şi datinile de iarnă evoluează la scenă deschisă în fiecare comunitate.


Evocarea acestor tradiții  este un spectacol la care participă cetele de urători. În acest răstimp, „mascaţii”, acei colindători care însoţesc Pluguşorul pe data de 31decembrie, dar și colindătorii cu  „Capra” şi „Sorcova” în Ziua de Anul Nou, sunt aşteptaţi cu mare bucurie de gazde, pregătite să-i primească şi să le mulţumească pentru urări.

Unele tradiţii şi obiceiuri, care se continuă şi în prima zi a Anului   care se înnoieşte, au puterea să atragă sporul, belşugul, sănătatea şi voia bună în casa gospodarului care primeşte cu colindul ceata de urători.  Costumaţia colindătorilor este inspirată din creaţia populară, iar realizarea măştilor demonstrază nota hazlie a personajelor interpretate. Iată cele mai îndrăgite tradiții și datini pentru spor şi sănătate împlinite de români la pragul dintre ani.

Colindătorii alungă forţele malefice

Dezlegarea anului este un obicei practicat în ajunul Anului Nou. Cetele de colindători merg pe străzi sau pe uliţele satului , iar vacarmul produs de  bice şi de buciume alungă forţele malefice din acea comunitate: insectele dăunătoare recoltelor, seceta, tăciunele din grâu, blestemele făcute pentru pagubă. În tradiţia populară, feciorii harnici şi religioşi, care colindă la casele gospodarilor, pot să dezlege şi cununiile în acea noapte dintre ani, rostind descântece pentru „slobozirea” cununiei, iar pentru măritişul fetelor ei cheamă peţitorii.  Pentru sănătate şi prosperitate, colindătorii le urează gazdelor să le dea Dumnezeu numai bine : spor, sănătate, noroc în tot ce fac, ca să se înnoiască vieţile lor.

Se rostesc rugăciuni de ajutor care alungă paguba și boala

Sfântul Vasile este cel care alungă duhurile rele şi are o mare putere asupra dracilor. De aceea, în acestă zi, trebuie rostite rugăciuni de ajutor în casele în care paguba sau boala dăinuie de multă vreme.

Dorința noastră fierbinte se împlinește

În noaptea Anului Nou este bine să ne punem în gând o dorinţă şi să ne rugăm pentru împlinirea acesteia. Tradiţia spune că fiecare  dorinţă, rostită cu credinţă la cumpăna dintre ani, totdeauna se împlineşte, cu condiţia ca aceasta să nu fie mărturisită nimănui.    

Un bărbat trebuie să vină primul în casă

În prima zi a Anului Nou, în fiecare gospodărie este bine să păşească un bărbat sau o femeie brunetă, pentru că aceştia atrag norocul în casa  gospodarului. Dacă  într-o gospodărie trebuie să vină  o femeie roşcată sau o femeie blondă, fiecare membru al familiei trebuie să poarte asupra sa un fir de busuioc sfinţit, pentru a alunga ghinionul.  

Primul colac pregătit de gospodină de Anul Nou atrage norocul

Primul colac pregătit de gospodină pentru Anul Nou se păstrează până în primăvară; atunci, înainte de începerea muncilor agricole, se pune  colacul în hrana animalelor de tracţiune, boi sau cai.  Când se împlineşte tradiţia, animalele folosite la muncile agricole vor fi sănătoase, iar în gospodăria respectivă va fi belşug de legume şi cereale. 

O renumită tradiție atrage prosperitatea

O veche tradiție trebuie împlinită în noaptea de Anul Nou: atunci  este bine să aveţi în buzunare cât mai mulţi bani, pentru ca tot anul să nu le duceţi dorul, şi să vă bucuraţi de bunăstare. De asemenea,  în această zi nu trebuie să daţi bani cu împrumut şi nici obiecte de uz gospodăresc.

Să nu intraţi în Noul An cu datorii

Este bine să scăpaţi cât mai repede de datorii în ajunul Anului Nou. Dacă nu reuşiţi acest lucru, veţi avea probleme financiare tot anul viitor.

Să întâmplinăm Anul Nou cu un pahar plin cu vin

O tradiţie împlinită în ajunul Anului Nou de gospodarii din toate zonele ţării aduce reuşite până la anul viitor. În noaptea dintre ani, să aşezăm pe masă un pahar plin cu vin,  pentru ca totul să ne  meargă din plin.

Purtaţi un obiect de îmbrăcăminte nou şi ceva de culoare roşie

O altă tradiţie de bun augur spune că în noaptea de Revelon este bine să purtăm un obiect de îmbrăcămite nou şi ceva roşu- o eşarfă sau o cravată.  Aceste obiecte simbolizează schimbarea în bine şi prosperitatea.

Pentru a vă  bucura de câștiguri, mâncaţi stafide sau struguri

Pentru a vă  bucura mereu de câştiguri, trebuie să mâncați struguri sau stafide în această noapte magică.

Datină împlinită de fetele nemăritate

În această noapte, fetele nemăritate trebuie să număre nouă stele pe cer; dacă a noua stea este mai strălucitoare înseamnă că tânăra va avea un ursit voinic şi frumos. Apoi, fata o roagă pe strălucitoarea stea să-i aducă ursitul cât mai repede.

Colindătorii care vin cu Pluguşorul cheamă belşugul

Pluguşorul, o tradiție strâns legat de mitul fertilităţii este aşteptat cu bucurie de gospodari. În fiecare casă, colindătorii care vin cu Pluguşorul rostesc vorbe frumoase, cheamă prosperitatea şi belşugul, iar urarea se face şi în familia celui care conduce grupul colindătorilor.

Colindătorii vin  și cu Sorcovitul, datină  care atrage belşugul

 O datină străveche, întâlnită la oraşe şi la sate, este sorcovitul. Acolo unde colindătorii vin să-i sorcovească pe gospodari, în familiile rspective se adună sănătatea şi belşugul tot anul. Este bine ca fetele care colindă să folosească o sorcovă cu flori albe şi roz. Sorcova la băieţi trebuie să fie împodobită cu flori bleu sau albastre pentru a  aduce noroc persoanelor sorcovite.      

Jocul Caprei aduce noroc şi belşug gospodarilor

 Jocul Caprei face parte din străvechile tradiţii populare româneşti de iarnă. Pentru respectarea acestui obicei se folosesc costumul de  Capră:  panglici multicolore, clopoţei, zurgălăi, coarne împodobite cu oglinzi , mărgele şi ciucuri, blană de capră, texte literare şi muzicale.

Colindul cu Capra este diferit de la o zonă geografică la alta

Obiceiul de a colida cu Capra cunoaşte unele particularităţi de la o zonă geografică la alta. În Transilvania, "turca" ("cerbul" sau "bouriţa") este jucată de un fecior şi însoţită de un muzicant. În Muntenia, "brezaia" adună în ceata colindătorilor "moşoi şi moşicuţe" (3-4 personaje mascate) şi un flueraş. Cea mai mare  ceată o însoțește pe "Capra" moldovenească, care a grupat în jurul nucleului principal de personaje, un număr impresionant de "mascaţi" (35-40 de personaje). Cetele de urători cu Capra merg în  toate gospodăriile dintr-o aşezare sătească, iar "Capra" este jucată pentru a aduce noroc şi belşug. La finalul colindului, "Capra" este săgetată, adică omorâtă, ca şi anul care se sfârşeşte şi îngropată simbolic. În ziua de 2 ianuarie, ea se dezgroapă, iar evenimentul este sărbătorit de feciorii colindători, printr-o petrecere cunoscută sub numele de "bulciugul turcii", unde sunt invitate fetele şi părinţii lor .         

Mâncaţi peşte în noaptea dintre ani!

De secole, se spune că în această noapte trebuie să mâncăm peşte, dar acesta să aibă cap. Obiceiul acesta ne ajută să ne strecurăm printre obstacole cu mai multă uşurinţă.    

Aprindeţi o candelă pentru a avera un an luminos

Este de bun augur, ca în noaptea de Anul Nou să aprindeţi o candelă sau o lumânare până în dimineaţa zilei de Anul Nou, pentru a avea un an mai luminios decât cel care se încheie.                                                                                                                                                                                                                                                               Să deschideţi ferestrele pentru a alunga spiritele malefice

Când Anul Nou bate la uşă, pentru câteva minute, este bine să deschideţi ferestrele locuinţei voastre pentru a alunga  spiritele malefice care s-au cuibărit în căminul vostru!

 

 
 
Loading...