Tradiții norocoase la praznicul Cuviosului Dimitrie cel Nou

Ultima actualizare:

    rugăciunile rostite la Moaștele unui sfânt și ale unui martie se împlinescSursa foto: Adevărul.ro
rugăciunile rostite la Moaștele unui sfânt și ale unui martie se împlinescSursa foto: Adevărul.ro

Şi anul acesta, cinstitele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, păstrate în Catedrala Patriarhală, au fost acoperite cu veşminte noi, luminoase și brodate cu chipul sfântului din icoană. În acest an, pelerinii care urcă cu miile Dealul Patriarhiei din Capitală se vor închina la raclele cu moaștele Sfântului Arhidiacon Ștefan, sosite din Grecia, ale Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Constantin și Elena, așezate în baldachinul amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

Cuviosul Dimitrie cel Nou  este cinstit ca al doilea hram al Patriarhiei Române.

Se împlinesc  dorințele când ne rugăm la moaștele unui cuvios și ale unui mucenic

Prin tradiție, cele mai arzătoare dorințe se împlinesc atunci când credincioșii se roagă la racla cu moaștele unui sfânt, unui cuvios  și ale unui mucenic.     

O icoană a Cuviosului Dimitrie cel Nou în casa fiecărui creștin

În tradiţia populară, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, un bătrânel plăcut lui Dumnezeu. El este şi patronul gospodăriilor pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice. De aceea, în ziua praznicului  este de mare folos ca fiecare credincios să aducă în căminul său o icoană a Cuviosului Dimitrie cel Nou.  

Această icoană sfințită trebuie așezată la masa sărbătorească, chiar dacă în familie nu este un credincios care să poarte numele de Dumitru.  Când datina este urmată, an de an, armonia, sănătatea şi sporul vor rămâne  în casa respectivă. 

Se impart ofrande bătrânilor din azile

În ziua acestui praznic, ofrandele cu fructe - mere, nuci, struguri şi cu miere se dăruiesc bătrânilor singuri și neajutoraţi, în special acelora care trăiesc în azile deoarece,  în tradiţia populară, acești bătrâni sunt comparați cu „pusnicii”. 

 În ziua de prăznuire arde din nou focul viu

În ziua de prăznuire a Cuviosului, în mediul rural mai ales, în curtea gospodăriei, tinerii aprind din nou  focul viu a lui Sânmedru  şi-l întreţin cu vreascuri şi cu cetină de brad. Focul trebuie să ardă  pe parcursul nopţii, iar cei care-l  veghează îl roagă pe un bunic sau pe cel mai vârstnic din comunitatea respectivă să povestească  despre minunile săvârşite de cei doi sfinţi Dimitrie.  Acele întâmplări sunt transmise din moşi-strămoşi în familiile sătenilor din localităţile rurale.

Se aprind zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumină

Și în această zi, se continuă  practicile de venerare a morţilor. Credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate în  famillia  lor.  De asemenea,  se respectă tradiția  să se aprindă câte zece lumânări la mormintele rudelor și prietenilor  care au murit fără lumânare. Fiecare mormânt se împodobește cu flori de toamnă.

Să cerem ajutorul Cuviosului Dimitrie cel Nou

Cine are un mare necaz trebuie să-l mărturisească Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune că, mai ales  în această zi, la slujba de prăznuire,  ni se împlinesc dorințele pentru că Dumnezeu ne trimite darurile sale prin intermediul Cuviosului Dimitrie.

Ultimele socoteli se încheie după slujba de prăznuire

Dacă nu s-au încheiat vechile înţelegeri între stăpânii oilor şi ciobani în ziua de 26, considerată ziua socotelilor sau a soroacelor, acest lucru se poate finaliza în ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou. Totodată, și datoriile făcute în ultimele șase luni trebuie achitate măcar în această zi, dacă în ziua praznicului  Sfântului Mare Mucenic Dimitrie  Izvorâtorul de Mir nu au fost achitate .    

Ortodocșii cinstesc veșmintele care au acoperit moaștele

În ziua praznicului, în bisericile ortodoxe, creştinii cinstesc  veşmintele care au acoperit sfintele moaşte ale sfinţilor. Acest  ritual se respectă  în România cu veşmintele Sfântului Cuvios Dimitrie, ale Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi şi ale Sfintei Mucenice Filofteea de la Curtea de Argeş. .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
horoscop colaj pixabay jpg
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
horoscop jpeg
6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net