Ienihibarul este un condiment exotic cu gust iute şi aromat, fiind o combinaţie între cuişoare, nucşoară şi scorţişoară. Are o mulţime de beneficii pentru sănătate, se găseşte în magazinele noastre şi, dacă îl foloseşti la preparatele de Crăciun, nu vei regreta.


Ienihibarul conţine minerale precum potasiu, fier şi magneziu, uleiuri esenţiale cum ar fi eugenolul, şi are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. Este originar din Jamaica, unde mai poartă denumirea de “pimento” sau “allspice”. “Ienibaharul este cel mai răspândit condiment de pe insulă, aşa că multe preparate autentice jamaicane îl includ printre ingrediente. Acesta este folosit pentru marinarea cărnii de pui sau porc, după faimoasa reţetă “jerk” creată în Jamaica cu secole în urmă”, subliniază Cristina Norocel, reprezentantul jamalfood.ro, un serviciu de delivery cu mâncare jamaicană.

Iar cum românii sunt creativi, i-au găsit multiple întrebuinţări condimentului jamaican. Astfel, la masa de Crăciun, putem gusta o serie de preparate ce folosesc ienibaharul:

- Lebărul: Acest preparat cu o textură fină este unul dintre preferatele românilor la masa de sărbători. Compoziţia capătă un gust aromat dacă presari puţin ienihibar măcinat.

- Cârnaţii de casă: Nelipsiţi de la masa de Crăciun, tradiţionalii cârnaţi primesc o savoare deosebită atunci când se adaugă în compoziţie ienihabarul.

carnati_carne_shutter_2.jpg

Cârnaţi de casă
Cârnaţi de casă

- Caltaboşii, denumiți în unele zone și cartaboș sau chișcă, sunt preparați de obicei la tăierea porcului, din măruntaiele tocate, la care se adaugă condimente pentru mai multă aromă. 
- Toba este o altă delicatesă tradițională românească, care foloseşte creativ mirodeniile din jurul lumii. Toba are aproape aceeași compoziție ca cea a caltaboșului, însă foloseşte o cantitate mult mai mare de carne.
- Gogonelele murate: Cum o masă bogată nu este completă fără murături, puteţi alege de această dată gogonelele murate în oţet, mărar, dafin şi ienibahar. Se pun câteva boabe în borcan, iar preparatul va căpăta un gust dulceag, aromat.

shutterstock_1272840_legume_gogonele_muraturi_murate.jpg

Boabele de ienihibar se pun în borcanul cu gogonele
Boabele de ienihibar se pun în borcanul cu gogonele
 
 
Loading...
Citeste tot despre: