Vine Paştele şi poate vă gândiţi să vopstiţi ouăle şi în alt mod decât cel clasic cu vopsea din comerţ.


Site-ul retetetv.ro vă propune să folosiţi ouă albe de ţară şi să le coloraţi cu sfeclă roşie, varză roşie, coji de ceapă roşie, afine, turmeric şi spanac/urzici.

Necesită ceva răbdare şi efort, însă staţi linişiţi că ouăle fierte sunt foarte sănătoase chiar şi pentru cei mici. Încercaţi să cumpăraţi ouă cât mai albe, din piaţă (la supermarketuri nu prea găsiţi).

PONT: folosiţi neapărat mănuşi de bucătărie la curăţatul legumelor. Ceapa roşie, sfecla roşie şi varza roşie pătează!

Ingrediente:

câte 2 ouă pentru fiecare culoare dorită

doi pumni de coji de ceapă roşie

250 grame urzici/spanac (în video este spanac, dar cu urzicile iese mai intensă cuoarea)

o sfeclă roşie – pentru culoarea roz/roşiatic

o varză roşie mai mică (frunzele de la ea) – pentru albastru/ bleu/ violet

30 g turmeric/cucuma – pentru culoarea galbenă

o cană de cafea concentrată – pentru culoarea maronie

1 litru de apă la fiecare culoare, dar trebuie să acoperiţi ouăle şi frunzele puse în cratiţă

250 ml oţet, o linguriţă sau două în fiecare borcan cu culoare

250 – 500 g afine – pentru culoarea bleu gri

sare

Mod de preparare:

1. Spălaţi bine ouăle cu un burete şi detergent de vase, pentru a le degresa şi a nu lasă nicio urmă de mizerie. Lăsaţi-le apoi la uscat pe un şervet de bucătărie.

2. Pregătiţi mai multe vase în care să fierbeţi, în funcţie de câte legume sau fructe aveţi la dispoziţie şi câte un borcan curat pentru fiecare culoare pe care o doriţi. La vopsitul natural cu cât stă mai mult oul în culoare cu atât capătă o nuanţă mai închisă.

3. Presupunând că începeţi cu sfeclă roşie, tăiaţi cubuleţe sfeclă, aşezaţi-o pe fundul vasului, adăugaţi ouăle, apă şi lăsaţi-le la fiert circa 20 de minute până dă în clocot. Scoate-ţi ouăle din cratiţă cu grijă, puneţi-le într-un bol/borcan şi turnaţi apă fierbinte în care au fiert. Adăugaţi una-două linguri de oţet pentru intensificarea culorii. Faceţi la fel şi pentru spanac/urzici.

4. În cazul cepei şi verzei roşii, puneţi cojile/frunzele în cratiţă, ouăle în oală sau înveliţi-le în tifon (adăugaţi şi frunzele de ceapă) şi lăsaţi-le să fiarbă. Repetaţi operaţiunea de la punctul 3 cu pusul în borcan.

5. Dacă vreţi ouă galbene, folosiţi o cratiţă/vas mai uzat, pătat, şi puneţi apă şi oul la fiert cu puţină sare şi apoi turnaţi şi turmericul. Nefiind vorba de frunze care să protejeze ouăle se pot crapă.

6. Faceţi o cafea concentrată şi turnaţi-o fierbinte în borcan şi adăugaţi oul/ouăle.

7. Pentru vopsitul cu afine (cu cât mai multe, cu atât mai bine, doar că sunt cam scumpe în acest sezon) folosiţi un bol cu apă cu sare şi adăugaţi ouăle şi afinele. Fierbeţi tot 20 de minute, după care lăsaţi în borcan zeamă şi oul.

8. Lăsaţi fiecare borcan cu ouăle în el minim 30 de minute. Dacă aveţi răbdare le puteţi lasă chiar mai mult, culoarea se intensifica.

9. După ce le-aţi scos pe un şerveţel şi le-aţi lăsat la uscat, ouăle pot fi unse cu slănină sau ulei de măsline pentru luciu.

Loading...